Откриха ефективо лечение на болестта на Крон

0
Израелско проучване откри, че хранителният режим е по-ефективен от стероидите при лечение на болестта при децата
Израелско проучване откри, че хранителният режим е по-ефективен от стероидите при лечение на болестта при децата

Израелско проучване откри, че хранителният режим е по-ефективен от стероидите при лечение на болестта при децата

Изследване, осъществявано в продължение на 15 години от израелски учени, е установило, че начинът на хранене представлява по-ефективно средство за лечение при децата с болестта на Крон, отколкото обичайни използваните стероиди, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Болестта на Крон и по-тежкият язвен колит причиняват възпаление на тъканите на храносмилателния тракт. Симптомите включват коремна болка, тежка диария, отпадналост, загуба на тегло, недохранване, загуба на апетит и кръв в изпражненията. Характеризира се с периоди на успокояване и на засилване на симптоматиката, която обикновено се третира със стероиди и избягване на храни, които могат да причинят дискомфорт.

Около 90 000 деца и 1,3 милиона възрастни в САЩ страдат от болестта на Крон и от колит. Не е ясно какви са причините за това, но генетичните фактори и проблемите с имунната система допринасят за заболяването, пише БТА.

Изследването, извършено от Детския гастроентерологичен институт към медицинския център “Шааре Зедек“ в Йерусалим, е включвало всички диагностицирани през последните години в Израел деца с болестта на Крон. Учените са изследвали ефекта на хранителния режим и на стероидите върху развитието на болестта в първите две години след диагностицирането.

Разпространението на чревни заболявания в Израел се увеличава и понастоящем са засегнати 0,6% от населението, като 17% от тях са диагностицирани в детска възраст. При половината от децата се наблюдават нарушения на растежа.

От 785-те израелски деца, диагностицирани с болестта на Крон и лекувани с хранителна терапия или стероиди, 232 са били включени в анализ, дал възможност да се направи сравнение с пациенти със сходни характеристики. Резултатите показаха, че при децата, лекувани посредством храненето имат по-малък риск да се нуждаят от хирургическа намеса през първите две години от заболяването.

От друга страна, децата, които са на стероидна терапия, имат нужда от повече стероиди и медикаменти (31% чрез сложна процедура, сравнена със 17% от хранителна терапия). При децата, които се лекуват със стероиди, има по-голяма вероятност да попаднат в болница.

Учените откриха, че децата, които са подложени на хранителна терапия, имат значително по-добри показатели по отношение на ръста в сравнение с децата, които са на стероидна терапия. Нивата на протеина и степента на анемия са се подобрили в месеците след преминаването към хранителната терапия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари