Старите варвари

0
Звездата на г-н Пеевски започна да изгрява именно при управлението на НДСВ, от което неизменна част винаги е бил г-н Николай Василев
Звездата на г-н Пеевски започна да изгрява именно при управлението на НДСВ, от което неизменна част винаги е бил г-н Николай Василев Снимка: ПИК

Несъмнено предложението за правителство на официалния идеолог на "Има такъв народ" г-н Слави Трифонов нанесе изненада на обществото

Независимо от разнородните си политически пристрастия, тази уплашена от бъдещето и в същото време зажадняла за качествена промяна нация беше сюрпризирана от атипично предложение за министър-председател в лицето на г-н Николай Василев.

Работата ми е свързана с творчество и създаване на идеи. Големият трик в една идея е да бъде едновременно неочаквана, но и позната на публиката. Г-н Василев покрива това много важно правило.

Убеден съм, че за хора като г-н Василев не се сещаш от вчера за днес. И съм склонен да мисля, че това предложение за министър-председател не е от онзи ден, а е премислено и подготвено. Което най-вероятно се отнася и за състава на евентуалното правителство.

В това за министър-председател да бъде предложен г-н Василев има кукичка и тя е в неговата експертна флуидност. "Министър на какво ли не и на каквото там" - давал съм подобно определение за г-н Василев, В правителството на НДСВ Николай Василев беше вицепремиер и министър на икономиката, вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията, а в правителството на тройната коалиция беше министър на държавната администрация и административната реформа. Очевидно е било много важно г-н Василев да е министър. Дори изглежда, че е било по-важно да бъде министър, а не на какво е министър.

В крайна сметка г-н Василев запази един публичен "образ на експерт", който беше ключов при вчерашното му промотиране. А това, че г-н Трифонов акцентира върху експертността, езиковата и образователна подготовка на кабинета, всъщност неглижира прозиращи зависимости и подозрения, които този правителствен състав провокира.

В разказването на истории има нещо много важно. Не да разкажеш цялата история, а да провокираш фантазията на публиката така, че тя да си представи това, което ти не си доизказал. Истински добрата реклама работи точно така.

По време и на предишната, и на тази кампании г-н Трифонов остави фантазията на гласоподавателите да работи с пълна сила. В този свой подход той удивително прилича на Негово величество, който направи абсолютно същото преди 20 години: не ни каза нищо, но ни остави да си представим колко хубаво ще бъде. И нацията си го представи, осигурявайки му мнозинство в Народното събрание.

Като цяло управлението на НДСВ може да се определи като успешно: то имаше ясни цели, случи се в добра икономическа макрорамка и имаше ясно зададен приоритет - влизането ни в ЕС. Само че, има едно голямо изключение в това "добро правителство", за което никога не трябва да забравяме: че то подложи на Пеевски. Че звездата на г-н Пеевски започна да изгрява именно при управлението на НДСВ, от което неизменна част винаги е бил г-н Николай Василев.

Само че, хората забравят. Така са устроени. В момента основната група избиратели е на възраст между 40 и 60 години и аз мога да се обзаложа, че мнозинството от тях си спомня най-вече хубавото от "времето на Царя".

И това е така, защото просто всички тези хора са били с 20 години по-млади. Нямали са проблеми с простатата, нямали са шкембета, нямали са виснали гърди и ипотеки, имали са едно ферари с цвят червен в душата и това е. Тези хора не си спомнят колко добър или лош министър е бил Николай Василев, тези хора си спомнят младостта и свързаното с нея очарование и безгрижие.

Самият г-н Трифонов активира точно това - практически той не присъства в тази кампания, в тази кампания присъстваше един ярък спомен за него. Защото неговата най-голяма слава, неговото същинско медийно избухване се случи по времето на НДСВ - bTV беше стартирала малко преди това, в интернет нищо не се случваше и хората се прибираха, за да гледат "Шоуто на Слави Трифонов".

И ако г-н Трифонов натисна емоционалния бутон на спомените ни, г-н Николай Василев придава солидност на тази меморабилия. Именно защото е експерт, или поне като такъв си го спомняме. А линията "македонец в Космоса" е онази точка в експозето на Трифонов, върху която се фокусира ненужно много внимание за сметка на това, върху което трябва да се обърне внимание. Като по учебник беше.

Не знам дали помните, или пък дали не сте били прекалено малки (млади) тогава, но през 2001-ва, след лудешкото завръщане на Царя, в същата тази година г-н Трифонов направи огромно турне. "Новите варвари", спонсорирано от цигарите "Victory" и представящо новия му албум.

Подозренията ми, че двайсет години по-късно това заглавие на албум придобива пророчески характер не са малки. А дори варварите не са нови.

Мартин Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари