Стара Загора се радва на "Русенски сюжети - един век"

0
„Русенски сюжети – един век” е сформирана през 2009 г. и включва 26 живописни платна на автори, родени и живели в град Русе
„Русенски сюжети – един век” е сформирана през 2009 г. и включва 26 живописни платна на автори, родени и живели в град Русе

От 21 май в Художествената галерия в Стара Загора може да бъде разгледана мобилната колекцияРусенски сюжети – един век”.

Гостуването е израз на политиката на Русенската галерия за популяризиране на културните й ценности чрез прякото сътрудничество с институции, работещи в областта на изкуството и културата. Изложбата бе открита от директорите на двете организации – г-жа Елена Великова и г-н Марин Добрев, в присъствието на управниците на града, художници, почитатели.

Експозицията „Русенски сюжети – един век” е сформирана през 2009 г. и включва 26 живописни платна на автори, родени и живели в град Русе. В нея са събрани творбите на няколко поколения художници, сред които Васил Стефанов-Чилито, Димитър Радойков, Тодор Янков, Георги Каракашев, както и съвременни живописци като Василка Монева, Ради Неделчев, Николай Караджов, Виолета Радкова, Виргиния Пенчева, Златка Стойкова и др.

След спечелена субсидия по програма на Министерство на културата за оформянето й като мобилна колекция през 2011 г., тя се превръща в постоянна пътуваща изложба. В периода 2012 – 2015 година е представяна в Народното събрание и галерия „Индустриална 11” в София, в Музея на историята и изкуствата в Букурещ, Румъния,  в Галерията за съвременно изкуство в град Панчево, Сърбия.

Изложбата в Стара Загора ще продължи до 16 юни, а през месец септември визитата ще бъде върната с гостуване на творби от фонда на старозагорската галерия в Русе.  
 

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари