Станимир Станев: В момента берем плодовете на занемареното обучение на полицаите

3
Заварихме много тежко наследство в МВР и то е от десетки години назад, коментира Станев
Заварихме много тежко наследство в МВР и то е от десетки години назад, коментира Станев Снимка: БГНЕС

Заварихме много тежко наследство в МВР и то е от десетки години назад, коментира Станев

Обучението на полицаите е доста занемарено в годините назад. Има много пропуски. Системата е тромава и инерционна. В момента берем плодовете. Това заяви в Ямбол заместник главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев, предава БТА.

По думите му Академията на МВР започва обучение по нови програми. Преподаватели се изпращат на място в областните дирекции. Те ще акцентират в обучението върху по-голяма ефективност и безопасност по време на работа на служителите.

„Набляга се на практическото обучение. Търсим полигони и някъде вече имаме такива, за да отработим различни ситуации, които възникват ежедневно при изпълнение на служебните задължения на колегите“, каза още заместник главният секретар на МВР.

„Заварихме много тежко наследство в МВР и то е от десетки години назад. Състои се най-вече в незачитане на професионалното мнение на ръководителите. Оттам и вземането на грешни управленски решения, свързани с назначаване на длъжности на лица с по-малък опит или липса на такъв понякога“, коментира Станев.

По думите му са започнали вече промени в системата и „политическото и професионалното ръководство работят заедно“. Резултатите, които очаква обществото, не могат да дойдат веднага, но вече се работи в правилната посока, посочи главен комисар Станев.

От следващата седмица, по инициатива на служебния министър на правосъдието, ще бъде възобновена работата на Съвета по криминология. Предстои и създаването на съвместна работна група между МВР и Министерството на правосъдието за обсъждане на законодателни промени. Те ще касаят завишаване на законовата отговорност на шофьори, които управляват след употреба на алкохол и наркотици, отбеляза заместник главният секретар на МВР.

Относно охраната на българо-турската граница, той посочи, че мигрантският натиск е „безпрецедентен и огромен“. „Проблеми има, но ги решаваме. Стараем се да не командироваме излишни служители от Националната полиция и „Жандармерия“, а ги ползваме по-скоро във вътрешността на страната“, каза още Станев.

Той припомни, че след тежкия инцидент с двамата загинали полицаи в Бургас, по разпореждане на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, започнаха засилени проверки на мерките за противодействие на мигрантския натиск.

Във връзка с парламентарните избори на 2 октомври предстои национална специализирана полицейска операция. Тя ще започне на 29 септември и ще продължи до приключване на изборния ден, каза още заместник главният секретар на МВР.

Както съобщи БТА, главен комисар Станимир Станев по-рано днес даде брифинг в Ямбол с подробности около тежкия инцидент, при който загина полицай край Стралджа снощи. Служителят на реда е блъснат от шофьор с над 1,2 промила алкохол. В този случай са били спазени мерките за безопасност от страна на полицаите, подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Грешки на "Кадри"!
    Цветлин Йовчев, бившия МВР министър, след като уволни професионалистите за "оптимизирането" на полицията, останаха това, което имат сега - от какво се оплакват?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари