Стана ясно кой ще ръководи ключови комисии в Народното събрание

0
Бяха определени членове и председатели на ключовите здравна, бюджетна и правна комисия. Те се избират първи, защото са водещи за множеството законови промени, които внесоха в парламента новите парламентарни групи
Бяха определени членове и председатели на ключовите здравна, бюджетна и правна комисия. Те се избират първи, защото са водещи за множеството законови промени, които внесоха в парламента новите парламентарни групи Снимка: БГНЕС

Спортният адвокат Радостин Василев поема ключовата правна комисия

Съставът на три комисии избра днес във второто си заседание Народното събрание, информира Клуб Z. Бяха определени членове и председатели на ключовите здравна, бюджетна и правна комисия. Те се избират първи, защото са водещи за множеството законови промени, които внесоха в парламента новите парламентарни групи.

Председател на правната комисия, която ще е основна за мнозинството от внесени досега законопроекти - за промени в Изборния кодекс - ще е Радостин Василев от "Има такъв народ".

Радостин Василев има своя адвокатска кантора. Досега бе популярен най-вече в спортните среди, представлява много спортисти, клубове и организации. Специалист е в международното спортно право - един от малцината в България. Печелил е дела пред ФИФА и Арбитражния спортен съд в Лозана. Няколко години беше главен юрист на ЦСКА - по времето на "Титан АС", напусна, когато Александър Томов се завърна на "Българска армия". Василев консултираше и Гриша Ганчев при сложната трансформация, довела до появата на ЦСКА-София. Той е човекът, изградил юридическата рамка на клуба. След това представляваше Българската федерация по вдигане на тежести по делото срещу Международната федерация заради уличените в употреба на допинг 11 национали. То завърши с частичен успех - намалена глоба и избягване на изхвърляне на България от щангите. Радостин Василев беше в щаба на Любослав Пенев на конгреса на БФС през 2018 г., когато сегашният треньор на ЦСКА-София безуспешно опита да бутне от власт Борислав Михайлов. Има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.

Д-р Александър Симидчиев от "Демократична България" става председател на комисията по здравеопазване. Д-р Симидчиев е е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната функционална диагностика, началник на отделение в Медицинския институт на МВР. Член на УС на Българското дружество по белодробни болести. Бивш директор в GlaxoSmithKline, Kанадa. Преподава в Пловдивския медицински университет

Икономистът Георги Ганев, депутат от гражданската квота на ДБ, оглавява комисията по бюджет и финанси. Ганев е с дългогодишен опит в икономическите анализи, преподавател по макроикономика в България и чужбина. Той е програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии в София и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Депутатите от ГЕРБ се опитаха да забавят и бойкотират и тази последна точка във второто заседание на 45-тото Народно събрание.

Тези три комисии са на практика временни, тъй като все още не е променен Правилникът на Народното събрание. В тях ще има по петима депутати от ГЕРБ, четирима от "Има такъв народ", трима от БСП, по двама от ДПС и "Демократична България" и по един от "Изправи се! Мутри вън!".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари