Сталин е един от най-опасните хора през ХIХ и ХХ век

1
Сталин застава начело на Съветския съюз през 1924 година след смъртта на Ленин
Сталин застава начело на Съветския съюз през 1924 година след смъртта на Ленин

Американец написа най-сериозната биография на диктатора

"Като генерален секретар другарят Сталин разполага с неограничена власт и не съм сигурен, че винаги ще я използва достатъчно предпазливо" - тези думи диктува Ленин в началото на болестта си, която впоследствие ще доведе до неговата смърт.

Писмото, което наричат "Завещанието", става обществено достояние по времето, когато се водят битки за власт, но Йосиф Висарионович вече е изключително силен.

Недоволството на Владимир Илич слага отпечатък върху поведението на Сталин през следващите години. Какво води до този момент една от знаковите фигури на комунизма, оставил зад себе си милиони жертви, и какво се случва с него след това е описал в книгата "Сталин. Пътят към властта 1878-1928" американският историк Стивън Коткин, преподавател в Принстънския университет. Книгата вече е по книжарниците с логото на издателство "Милениум".

Непримирима смесица от фанатични марксистки убеждения, свръхчувствителност, наклонности на социопат, изключителни усърдие и решителност са качествата, от които е забъркана личостта на един от най-опасните хора през ХIХ и ХХ век.

"Сталин провежда насилствена колективизация в съветските села, където в този период живеят над 100 милиона души. Най-малко 5 милиона селяни, сред които най-добрите земеделски стопани и пастири, са разкулачени, т.е. са качени насила във волски каруци и изпратени в отдалечени, пустеещи места. Мнозина разпродават имуществото си или бягат в града, за да се спасят от изселване. В цялата държава близо 40 милиона души са засегнати от последвалия глад, загиналите са между 5 и 7 милиона". Така изглежда Съветския съюз в момента, в който Сталин взема властта.

Той застава начело на Съветския съюз през 1924 година след смъртта на Ленин и управлява до смъртта си през 1953 г. В "Сталин. Пътят към властта 1878-1928" Коткин разказва историята на Европа през погледа на руския диктатор.

"Благодарение на хитростта и съобразителността си, много често Сталин се облагодетелства от ситуации, които на пръв поглед изглеждат неблагоприятни. Неговото управление разкрива как, в изключително редки случаи, решенията на един човек могат коренно да променят политическото и социално-икономическото устройство на цяла държава и това да има отзвук в целия свят", казва Коткин.

Книгата е резултат от дългогодишните издирвания на преподавателя в Принстънския университет. Той е преровил исторически архиви и библиотеки в Русия и САЩ, за да създаде един от най-монументалните трудове за живота на Йосиф Висарионович. В изданието са включени множество карти и снимки, които не могат да се видят никъде другаде.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари