Стъклените бутилки са 4 пъти по-вредни за околната среда от пластмасовите

0
Материалът, от който се произвеждат, се изкопава от земята и е свързан с всички вреди от минното дело, не само за околната среда, но и за човешкото здраве
Материалът, от който се произвеждат, се изкопава от земята и е свързан с всички вреди от минното дело, не само за околната среда, но и за човешкото здраве

Производството на стъклените бутилки изисква толкова много енергия и ресурси, че те са четири пъти по-вредни за околната среда от пластмасовите, съобщи в. "Дейли мейл"

Учени от университета на Саутхамптън оцениха въздействието на различни опаковки за напитки, включително стъклени и пластмасови бутилки, алуминиеви кенчета и картонени кутии. Изводът им е, че пластмасата несъмнено е лоша за околната среда, но стъклените бутилки са много по-неекологични, като се вземе предвид производството им, предава БТА.

Пластмасата замърсява трайно околната среда, ако бъде изхвърлена неправилно. Тя има и потенциал да се разгражда и да се разпространява като микропластмаса, която е вредна за здравето. Производството ѝ изисква значително количество енергия.

Стъклените бутилки обаче също се изхвърлят, и то често след еднократна употреба, въпреки че могат да бъдат използвани отново 12 до 20 пъти. Материалът, от който се произвеждат, се изкопава от земята и е свързан с всички вреди от минното дело, не само за околната среда, но и за човешкото здраве.

Най-екологичните контейнери са картонените кутии като за млякото и соковете и алуминиевите кенчета. Кутиите обаче също съдържат пластмаса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първите три дни от бащинството са незабравими. След това жените ги изписват от родилното.

Харесай Дунавмост във Фейсбук