Професор Кожухарова: Може би сме пред откриване на шестия причинител на вирусни хепатити

1
Има хипотеза, че не става дума за зараза, а за приети токсични вещества, добави епидемиологът и обясни, че периодично има случаи на неустановен хепатит
Има хипотеза, че не става дума за зараза, а за приети токсични вещества, добави епидемиологът и обясни, че периодично има случаи на неустановен хепатит Снимка: bTV

„Може би сме пред откриване на шестия причинител на вирусни хепатити или пък някакво друго вещество.“

Това каза проф. Мира Кожухарова за новия атипичен хепатит, за който се чака първа проба, която да потвърди наличието му у нас, предаде bTV

Детето, за което има съмнение у нас, че се е заразило с новия хепатит, вече се е излекувало и е ясно, че не става дума за заразяване с досега известните хепатити, добави тя.

Има хипотеза, че не става дума за зараза, а за приети токсични вещества, добави епидемиологът и обясни, че периодично има случаи на неустановен хепатит.

Ние в последните 3 години имаме вирусни хепатити, при които причинителят не е установен. Това, че не е установен, не означава непременно, че протича по-тежко. Разбира се, в тази ситуация информацията, която идва от другите страни, е необходимо да се проследи дали тази бройка не става по-голяма от типичното и да се правят по-широк кръг изследвания“, каза проф. Кожухарова.

Епидемиологът заяви, че децата не са рисковата група, а по-скоро може да са възрастните, затова е важно да се следи хигиената.

Кожухарова коментира и коронавируса, като поясни, че е възможно да се появи нова вариант през есента.

Четири пъти повече са излекувани от новозаразените с коронавирус за изминалото денонощие. 624 са новите случаи. Това са близо 7% от направените над 9000 теста.

„Към момента всъщност картината е много благоприятна. Нищо особено не се случва, сега бройката е по-голяма поради почивните дни. Факт е обаче, че общата смъртност, която включва всички причини, вече се върна към нормалните си нива за последните 5 години до 2019 година“, заяви епидемиологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    darkaveng
    Професор Кожухарова, а другите пет поназнайкваме ли ги? Или????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари