Стачки на Острова заплашват да прекъснат веригата на доставки

1
Повече от 1900 членове на синдиката Unite започнаха 8-дневна стачка във Феликстоу
Повече от 1900 членове на синдиката Unite започнаха 8-дневна стачка във Феликстоу Снимка: PA

Износът на стоки на стойност около 800 млн. долара от пристанището „Феликстоу“ може да бъде сериозно затруднен

Веригите на доставки в Обединеното кралство са изправени пред редица смущения тази седмица, тъй като стачните действия в страната се разпространяват от мрежата на обществения транспорт до най-натовареното контейнерно пристанище на Острова, предава FT, цитирано от Economic.bg.

Повече от 1900 членове на синдиката Unite започнаха 8-дневна стачка във Феликстоу, за да защитят достойното си заплащане. Пристанището “Феликстоу” обработва 40% от контейнерната търговия на Обединеното кралство, което се равнява на 4 млн. контейнера годишно.

Търговски стоки на стойност около 800 млн. долара може да бъдат засегнати от излизане от пристанището – най-много дрехи и електроника, изчисли аналитичната компания Russell Group.

Ръководството на пристанището каза, че е въвело извънредни мерки в стремежа си да продължи да работи, но предупреди, че ежедневната производителност ще зависи от това колко работници ще се появят на стачките.

Недоволството във Феликстоу се появи след тридневни смущения за пътниците, тъй като синдикатите организираха поредица от стачки, които засегнаха железниците и мрежата на обществения транспорт в Лондон в дългогодишни спорове относно заплащането.

Членовете на железопътния синдикат RMT и независимия профсъюз за транспорт и туристическа индустрия TSSA във Великобритания, организираха втора 24-часова стачка, която продължи три дни. Синдикатите изразяват недоволството си към Network Rail, която притежава и експлоатира железопътната инфраструктура на Обединеното кралство, и към компаниите, опериращи с влакове. Междувременно в петък лондончани трябваше да напуснат метрото и части от автобусната мрежа на столицата.

В резултат на индустриалните действия във Феликстоу, Maersk - най-голямата компания за контейнерни превози в света - вече отклони три кораба от пристанището към други дестинации в Северна Европа и заяви, че наблюдава още 11 кораба, които биха могли да бъдат засегнати от стачките.

Въпреки че излизането на корабите неизбежно ще се окаже разрушително и ще изостри напрежението във веригата на доставки, ръководни кадри заявиха, че логистичната индустрия на Обединеното кралство е била изключително устойчива през последните две години и че проблемите вероятно ще бъдат управляеми.

“Малко вероятно е стачката да има забележимо въздействие върху потребителите, тъй като по-голямата част от товарите, които доставят на търговците на дребно, се движат през пристанището на Дувър”, каза Натали Чапман, изпълнителен директор в индустриалния орган Logistics UK.

Със сигурност ситуацията е далеч от идеална и това ще доведе до някои предизвикателства, но веригата на доставки е свикнала да се справя с различни перипетии. Колкото по-дълго продължават нещата, толкова по-сериозни могат да бъдат въздействията. Ако има нови стачки, ще има безпокойство“, допълни тя.

Пристанището “Фликстоу” - собственост на хонконгския конгломерат СК Hutchison - заяви, че много съжалява за стачните действия и призова профсъюзите да приемат предложението му за 7-процентно увеличение на заплатите плюс £500 бонус в брой.

Unite каза, че индустриалните отношения вече са били обтегнати от увеличението на заплатите с 1.8% миналата година, добавяйки, че пристанището и неговите собственици, могат да си позволят предложение за по-високо заплащане. Членовете на Unite на пристанището в Ливърпул този месец също гласуваха за предприемане на стачни действия, въпреки че синдикатът все още не е определил дати за стачка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари