Срокът на годишните винетки няма да бъде удължаван

0
Хората могат да си търсят правата в съда
Хората могат да си търсят правата в съда Снимка: БГНЕС

Срокът на годишните винетки няма да бъде удължаван, въпреки че част от хората не могат да ползват услугата, заради забраната да се пътува между градовете.

Данните на Националното тол управление показват, че половината от купените е-винетки са с валидност за една година. Цената на административната тежест при евентуалната промяна на срока им би била в пъти по-голяма от тази за потребителите, които плащат по 26 ст. на ден или около 8 лв. на месец за пътни такси, обясниха от Агенция “Пътна инфраструктура” на въпрос на “Труд”.

От там уточняват, че хората, които пътуват, за да ходят на работа, не са засегнати от ограниченията на извънредното положение. И тези, които се придвижват от малки населени места към областните центрове, за да купуват лекарства и храни, също могат да пътуват и сега. Ограничено е единствено правото да се пътува с цел туризъм, което е инцидентно.

Това решение не е коректно, коментира пред вестника адвокат Петър Славов, народен представител в 43-ото НС. Има въведено извънредно положение, има изградени КПП на входовете и изходите на областните градове, хората не могат да стигнат дори до вилата си, заяви той. Според него справедливият вариант е срокът на годишните винетки, които изтичат в по време на извънредното положение да се удължат с периода му.

Не мога да приема аргумента, че има големи административни разходи. Все пак говорим за електронни винетки – няма стикери, подчерта Петър Славов. Той напомни, че самата АПИ неколкократно е подчертавала колко справедливи са електронните винетки и как важат от дата до дата и че така плащаме за това, което получаваме. Сега обаче се оказва, че плащаме за нещо, което не ползваме, категоричен беше юристът. Той даде за пример частния сектор, който удължи картите, които ползват служителите му за различни услуги в периода на извънредното положение. Накрая хората ще си потърсят правата в съда, предупреди Петър Славов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари