Среднощни преговори: Евролидерите спориха за климата и санкциите срещу Турция

0
Страните от Централна и Източна Европа, които още разчитат на въглища, настояват за помощ от европейските си партньори за преминаване към зелена енергия. Общата цел е намаляване с 55% на вредните емисии
Страните от Централна и Източна Европа, които още разчитат на въглища, настояват за помощ от европейските си партньори за преминаване към зелена енергия. Общата цел е намаляване с 55% на вредните емисии Снимка: bTV

Страните от Централна и Източна Европа настояват за помощ от европейските си партньори за преминаване към зелена енергия

Дълга и безсънна нощ за Европейския съвет в Брюксел – след като постигнаха компромис за бъдещия бюджет на Европа, евролидерите спориха дълго за климатичните амбиции на Съюза, както и за санкциите срещу Турция, предава bTV.

Постигането на компромис за многогодишната финансова рамка и за Фонда за възстановяване от коронавируса се определя в Брюксел като забележителен успех на германското председателство, само няколко дни преди края му.

Евролидерите успяха да избегнат вето от страна на Полша и Унгария. Европейските фондове остават обвързани със спазването на принципите на правовата държава, но санкции няма се прилагат, докато някоя от страните-членки оспорва законността им пред съда на ЕС.

Драстичното намаляване на вредните емисии до 2030 г. предизвика дълги нощни дебати. Страните от Централна и Източна Европа, които още разчитат на въглища, настояват за помощ от европейските си партньори за преминаване към зелена енергия. Общата цел е намаляване с 55% на вредните емисии.

Отношенията с Турция и напрежението в Източното Средиземноморие също разединяват страните членки. Гърция и Кипър настояват за твърд тон с Анкара, подкрепя ги и Франция, за разлика от Германия, Италия и Испания. Европа подготвя допълнителни санкции срещу Турция и ще направи нов подробен анализ на отношенията си с нея на-късно през март.

Европейският съвет продължава днес със среща на лидерите от евро зоната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари