Асен Василев: За първи път от много години българският парламент не е скучен

0
Василев беше категоричен, че не се оказва натиск от ЕС върху България по темата Северна Македония
Василев беше категоричен, че не се оказва натиск от ЕС върху България по темата Северна Македония Видео: NOVA

„За първи път от много години българският парламент е жив, не е скучен, не е предвидим и не е просто гумен печат на решения, които не са взети в българския парламент. Мисля, че това  е здравословно"

 Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред NOVA

Той коментира спречкването между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов в пленарна зала. „Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е добрият прочит на това, което се случва”, каза Василев.

И добави: „Ако може да има малко по-малко разгорещени спорове и конструктивизъм, би било добре, но е по-добре да има такива, отколкото никакви”.  

Относно подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля, министърът на финансите заяви, че това е „още едно възпламеняване на страсти, за да може да се попречи на някакво разумно решение, което да бъде намерено от външните министерства и всички, които работят и търсят решение”

Това не е насочено срещу България или Северна Македония, а срещу това да се намери разбирателство и този конфликт да бъде разрешен в един момент. Това обаче става само чрез разговори и убеждаване на едната страна спрямо другата, така че да се стигне до разбирателство”, посочи Асен Василев.

Вицепремиерът отбеляза, че и от двете страни има осъждане на акта и изрази, че това няма да има драматични последици и че тези, които са запалили центъра, няма да си постигнат целите.

Запитан дали ако сега „Продължаваме Промяната” управляваха сами са щели да намерят компромисно решение за РСМ, той отговори: „Това, което завихме, влизайки в управлението е, че много дълго време България не е поставяла този въпрос. В последния момент ние го поставяме. Това не е ситуация на ПП, а на България и на целия български народ. Много дълго време ние сме си мълчали по този въпрос, за разлика от Гърция, която 20 години казваше, че има проблем”.

„Проблем има. Това е истината и това не може да се замете под килима”, коментира той.

Василев беше категоричен, че не се оказва натиск от ЕС върху България по темата. „Има постоянно питане докъде сме стигнали. Това не е натиск на принципа, че ако не направим това, ще се случи нещо друго. Няма такъв тип натиск”, каза той.

„Това, което идва в Европа е: „Разберете се с РСМ, за да се отпуши процеса. За мен първата стъпка в това е, че не България трябва да се разбере с Македония, а ЕС трябва да се разбере с нея – т.е. ЕС да приеме поне отчасти българската позиция”, уточни министърът на финансите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари