Средният размер на втората пенсия е намалял с над 130 лева за една година

1
Стопяват ли се вторите ни пенсии?
Стопяват ли се вторите ни пенсии? Видео: bTV

Стопяват ли се вторите ни пенсии?

Средният размер на пенсиите от т. нар. "втори стълб" е намалял с повече от 130 лева за една година. Окончателните данни на Комисията за финансов надзор към края на изминалата година показват, че средният размер на средствата в пенсионните фондове е бил 4177 лв. За сравнение - година по-рано той е бил 4308 лв.

Стопяват ли се вторите ни пенсии и какви са причините за това?

Темата коментираха Николай Марев от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и бившият социален министър Христина Христова, предава bTV.

Размерът на пенсиите не отговаря на обществените очаквания за техния размер от втория стълб. Ако кажем, че безпроблемно функционира конструкцията на пенсионната ни система и особено допълнителното, задължително пенсионно осигуряване, няма да е вярно. Има проблеми. Но законът не дава възможност да се намаляват реалните пари, които е внесъл човекът. В крайна сметка те са му гарантирани, има и резервен фонд“, коментира Христина Христова.

Всичко, което е внесено, не може да се загуби, става въпрос за преоценка. Ще ви дам пример – имате апартамент, който сте закупили за 100 000 евро. В момента пазарната оценка на този апартамент е 90 000 евро. Загуби ли сте 10%, ако не го продаде? Не сте, защото след няколко години той може да стане 120 000 евро. Но пак няма да го продаде, защото трябва да живеете в него. Същото нещо е и с активите, които пенсионните фондове управляват. Всеки ден цената на ценните книжа, в които те инвестират, варират нагоре и надолу. Ако видите една графика на пазарите, тя е като една кардиограма. Но е важен трендът – накъде вървят пазарите“, коментира Николай Марев.

„Управлението на парите винаги е правилно, но минахме през много кризи. От 2008 г. сме перманентно в някакви кризи. Управляваме средства с много рискове. Кризата с COVID-19 беше безпрецедентна“, посочи още той.

"Миналата година имаше отрицателна доходност и поради тази причина има намаление на средните партиди. Само за три месеца пенсионните фондове обаче са реализирали положителна доходност и средствата са нараснали с милиард", допълни Марев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари