Спящи клетки на поскъпването дебнат "Гражданска отговорност"

2
Всичко ще стане ясно, когато настъпи „сезонът на автозастраховките“, заяви Константин Велев
Всичко ще стане ясно, когато настъпи „сезонът на автозастраховките“, заяви Константин Велев Снимка: БГНЕС

Най-малко между пет и десет процента ще поскъпне задължителната застраховка "Гражданска отговорност", прогнозира Константин Велев - председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи, член на Бюрото "Зелена карта" и ръководител на една от големите застрахователни компании.

Към оскъпяването ще се добави и цената на общата презастрахователна програма, която секторът трябва да изготви заради поставянето на Бюрото под специален надзор от Брюксел. Тя ще се отрази индивидуално на всяка от компаниите, обясни Велев, цитиран от Банкеръ.

"От 5 до 10% е един нормален ръст през годините /на годишна база/, който , разбира се, е повлияван от различни фактори през годините. Няма някакви фактори, които тази година да оказват по-сериозно въздействие, освен въпросната презастрахователна програма", каза още Константин Велев.

Не се очаква ръст на полицата "Гражданска отговорност" на този етап. Това изненадващо заяви две седмици след цитираното до тук изявление Велев, но не изключи развитието на различни процеси да окаже влияние върху цената на застраховката като например последиците от фалита на застрахователно дружество "Олимпик".

"Трудно може да се каже какво ще се случи до края на годината, поради простата причина, че има много неизвестни, които биха могли да се случат. Очакваме по средата на юли да приключи делото по обявяване на несъстоятелността на кипърската компания. Тепърва ще разберем какви суми и плащания ще правят българските гаранционни схеми. Има редица други фактори, които могат да предизвикат някакво повишение, но към момента нямаме такава тенденция", заяви Велев.

Banker.bg е помолил Велев да обясни позицията си. „Всяка година очакванията са за до 10% поскъпване на „Гражданска отговорност“ и обикновено това е факт. Така че най-вероятно и тази година ще стане така. От друга страна обаче има фактори, които могат да породят доста по-значително поскъпване. Те са спящи клетки на поскъпването, които могат да се задействат или не.

Всичко ще стане ясно, когато настъпи „сезонът на автозастраховките“. Тогава и факторите „Олимпик“, както и презастраховката на Национално бюро „Зелена карта“ ще се задействат, обясни Велев за специално за сайта.

Председателят на българските застрахователи Константин Велев очерта кои нарушения би трябвало да доведат до по-скъпа автозастраховка: „Например преминаването на червен светофар е тежко нарушение, което би следвало да се отчита, защото предполага по-сериозно несъобразяване от страна на водача с пътната обстановка. Неправилно паркиране, например, не е от нарушенията, които би следвало да отчитаме в една „бонус-малус” система. Макар и да е нарушение на Закона за движение по пътищата и следва да се санкционира, то няма такова отражение към риска от причиняване на пътнотранспортно произшествие”.

Системата „Бонус – малус“ обаче нямала отношение към средните ценови равнища, поне засега. При тази система поскъпването може да е само индивидуално, обясни той.

Така че засега е спокойно, пазарът чака горещи новини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари