Спряха новите лекарства със стара наредба на Москов

0
Тихомълком спряха достъпа на пациенти до новите лекарства независимо, че мораториумът беше отменен
Тихомълком спряха достъпа на пациенти до новите лекарства независимо, че мораториумът беше отменен

Националния съвет за цени и реимбурсиране (НСЦР) е спрял тихомълком достъпа на пациенти до 12 иновативни лекарства независимо, че мораториумът беше отменен.

Това алармираха от Пациентската организация „Заедно с теб“ и Центъра за защита правата в здравеопазването, предаде Монитор.

Съветът успява да направи това в последния момент, на 28 декември, като за целта използва наредба на бившия здравен министър Петър Москов. Така, от всяко едно иновативно лекарство ще се отпуска само за 20 пациенти годишно. Не е ясно обаче по какви критерии ще бъдат избирани болните. Освен това, всеки един от новите медикаменти ще се изписва само от лекари в университетските болници в София, Пловдив и Варна. Не е ясно обаче, как пациентите извън тези областни градове ще получат достъп до животоспасяващите терапии, тъй като колегите им от други болници и диспансери нямат право да ги изписват.

Според Националния съвет за цени и реимбурсиране мярката била оправдана „с цел необходимост да се направи оценка на терапевтичната ефективност”, въпреки, че за всички медикаменти има извършена оценка на здравните технологии и повечето от тях са отдавна регистрирани и прилагани в други държави.

Освен това, врътката на НСЦР, на практика, налага лишаването на пациенти с тежки диагнози не само за 2018-а, както предвиждаше отмененият мораториум, а от тази до 2020 година.

Сред 12-е иновативни лекарства са такива за лечение идиопатична пулмонална фиброза, втора линия терапия на някои видове недобролетъчен рак на белите дробове, за който няма друг вид лечение, хрони(на лимфоцитна левкемия и тежки стомашни тумори.

Пациентската организация „Заедно с теб“ остро осъжда и очаква спешна отмяна на решението на НСЦР за лишаване на пациентите с тежки, животозастрашаващи заболявания от достъп до новорегистрирани в страната ни лекарства, каза нейният председател Пенка Георгиева и допълни, че ако това не стане в скоро време, организацията заедно с Центъра за защита правата в здравеопазването ще внесе жалба в съда.

Часове, след като пациентските организации разкриха скандала, от Министерството на здравеопазването коментираха, че разпространяват фалшиви новини. От ведомството обясниха, че въпросната наредба на бившия министър Москов цели да се проследява ефекта от лечението с нови препарати. Болниците, които ще работят с новите 13 лекарства и ще проследяват ефекта от терапията с тях трябва да бъдат университетски и в тях да има кадрово и апаратурно обезпечени структури по профила на съответното заболяване, казаха от МЗ. От там дори дори уверяват, че ще гарантират лекарствена терапия за всеки един пациент и дори щели да актуализират списъка на лечебните заведения, ако има доказана необходимост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари