Справедливостта я няма, демокрацията овехтява!

1
Повечето от доказателствата на прокуратурата по делото срещу Иванчева бяха компрометирани
Повечето от доказателствата на прокуратурата по делото срещу Иванчева бяха компрометирани Снимка: Булфото

Преди повече от 10 години спрях да участвам по наказателни дела. Бил съм адвокат по две дела за убийство. Последното беше за убийство на бебе от неговата майка. На първа инстанция обвиняемата беше осъдена без никакви доказателства, само по едно самопризнание, изтръгнато под силен натиск от страна на разследващите. На първа инстанция подсъдимата получи 12 години затвор. Пред Върховния съд присъдата беше намалена на 5 години. 

Иванчева и Петрова получиха наказание съответно 20 и 15 години за много по-леко престъпление, при много смекчаващи вината обстоятелства. Относно вината ще коментираме, когато излязат мотивите на Специализирания съд. По въпроса справедливо ли е наказанието обаче, мога да бъда категоричен, че не е. По част от обвиненията за получен подкуп двете подсъдими са оправдани и това прави присъдата още по-несправедлива. За такова престъпление подобно наказание не е налагано от социалистически времена, когато със сигурност третата власт е била напълно зависима. 

Последствията от тази скандална присъда ще са по-големи от "Апартаментгейт" и това няма как да бъде незабелязано от избирателя. Тази присъда показва за какво точно беше създаден новият специализиран наказателен съд. Това, което избирателят ще разчете, че такава присъда може да се случи на всеки, който мисли различно от властта и може да бъде осъден нищо, че няма доказателства. Възможно е! Справедливостта я няма, демокрацията овехтява, оставането в България става все по-трудно. Днес е много тежък ден за мислещите хора, които остават все по-малко. 

Ще намеря ли сили да разубедя децата си да не заминат? Дали деянията на силните с власт са по-опасни, или мълчанието на невинните и обикновени българи - също не мога да преценя, но аргументите ни да задържим децата си в България ги нямам. Преди 10 г., ако някой ми беше казал, че ще прочета такива новини, нямаше да му повярвам.

Честит празник на българската Конституция! 

Пепи Кънчев, адвокат

Не мога да коментирам фактите, защото не са ми известни. Но мога да коментирам правото... всъщност, няма. Само нЕкои “нюанси”:

20 години е максималното наказание по основния състав на престъплението убийство. За последното убийство в моята практика наложиха присъда 7 години лишаване от свобода. По спомен - най-високата присъда по делото на "Наглите" беше 18 години за отвличането на около 12 души, сред които дете. 20 години лишаване от свобода съм чувала в зала за грабеж, придружен с опит за убийство, завършил с тежко инвалидизиране на пострадалия. В Наказателния кодекс престъпленията срещу личността са поставени на второ място по значимост, след тези срещу Републиката. Ей така, за сравнение само.

Политически нюанси, they said.

Ася Стоянова, адвокат

*Мненията са публикувани във "Фейсбук"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари