Спорни острови по Дунав създават проблеми на рибарите

1
Конвенция от 1908 включва списък с островите, които принадлежат на всяка страна
Конвенция от 1908 включва списък с островите, които принадлежат на всяка страна Снимка: Dunavmost

Конвенция от 1908 включва списък с островите, които принадлежат на всяка страна

Силистренският бизнесмен Александър Сабанов, който е бил народен представител в 44-ото Народно събрание, разговаря днес с румънските учени професор д-р Стефан Дорондел и д-р Стелу Шербан, които работят по проекта "Състояние, общности и природа на островите на Долен Дунав: История на околната среда (1830-2020)", предава Кворум Силистра.

Срещата се състоя в Силистра, по инициатива на румънските учени. Интересът им към Сабанов е заради неговата дейност в българския парламент, където той се е занимавал с въпроса за спорните острови по Дунав.

В разговора учените обясниха, че островите в долния Дунав са били пренебрегвани от историците и антрополозите. Първо, островите са били необитаеми до сравнително скоро. Второ, те са били трудни за достъп, особено преди изграждането на мостовете над Дунав. Трето, те са били разглеждани като второстепенни в сравнение с по-големите градове и села в региона.

Сабанов разказа на учените за споровете между България и Румъния за собствеността на островите по Дунав. Той припомни, че през 1908 г. България и Румъния подписват в София конвенция, която определя границите между двете страни по Дунав. Конвенцията включва списък с островите, които принадлежат на всяка страна. Въпреки, че на всеки 10 години трябва да бъде съставена смесена ревизионна комисия, която да припознае талвега на реката в участък, където реката е разделена от острови, това не е правено вече повече от 115 години. Вследствие на което има някои острови, които не са включени в списъка. Тези острови са източник на спорове между двете страни от години.

Сабанов разказа на учените как през 2018 г. е задал въпрос на външния министър на България по повод спорните острови. Министърът отговори, че правителството е готово да обсъди въпроса с Румъния. Въпреки това, досега не е постигнат напредък по този въпрос.

Сабанов също така разказа на учените за проблемите, които спорните острови създават за рибарите в района. Той обясни, че рибарите често са били глобявани или задържани от румънската гранична полиция, когато ловуват в тези води.

Румънските учени благодариха на Сабанов за отделеното време и информация. Те заявиха, че са благодарни за неговата помощ в изследването им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    123
    Създават проблеми на бракониерите. Редовният рибар си знае работата и мястото. Понеже след поголовния геноцид с ток рибата усети пресата и се дръпна към Румънския бряг до голяма степен и нашите изроди често навлизат в чужди води в стремежа си да я намерят. И мамалигарите конфискуват лодки и стават проблеми, защото им писна от нашата свинщина.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари