Според екоминистъра България изостава с горенето на боклук

0
Нено Димов обаче не коментира, че у нас, за разлика от другите страни, се изгарят отпадъци нерегламентирано и без съответните мерки за опазване чистотата на въздуха
Нено Димов обаче не коментира, че у нас, за разлика от другите страни, се изгарят отпадъци нерегламентирано и без съответните мерки за опазване чистотата на въздуха Снимка: Юлия Лазарова / Дневник

България е на едно от последните места сред страните от ЕС по изгарянето на отпадъци с цел оползотворяване на енергията от тях. У нас едва 3.34% от боклука се гори, докато средно за ЕС става дума за 28.1%, заяви днес в парламента екоминистърът Нено Димов. Министърът обаче не коментира, че у нас, за разлика от другите страни, се изгарят отпадъци нерегламентирано и без съответните мерки за опазване чистотата на въздуха.

Само преди дни министърът се видя принуден най-сетне да признае, че "Топлофикация-Перник" гори отпадъци в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството, свързвано с бизнесмена Христо Ковачки. Това признание дойде и бяха предприети мерки едва след като местните хора се вдигнаха на протести заради задушливата миризма, която обгазява града от ТЕЦ-а, пише Вестник СЕГА.

Напрежение заради горене на боклук има и в Гълъбово, като отново в дъното е централа, свързвана с Ковачки - "Брикел". След дни на оплаквания от хората, ТЕЦ-ът призна, че гори експериментално боклук, като имал разрешение за това, но не може да каже какви вредни вещества отделя, защото няма апаратура да измери диоксините.

Боклук чака и на площадка на ТЕЦ "Марица Изток 3", като там по документи всичко било законно, само че се чака международна експертиза на състава, за да се провери дали той отговаря на заявеното при вноса от Италия.

Нерегламентирано изгаряне на отпадъци води и до пожари в страната, като последно горяха огромни количества стари гуми в Шумен. Въпреки черните пушеци, които се видяха на всички телевизионни репортажи, екоминистерството не установи отклонения от нормата за чистотата на въздуха.

На този фон днес Нено Димов изтъкна в парламента, че България е единствената страна в ЕС, която е въвела ограничения за вноса на RDF отпадъци, които се ползват за горене. Те не могат да надхвърлят половината капацитет на мощностите, които могат да работят с тях. Целта е да се стимулира изгаряне на местен RDF.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари