Спират износа на шведската водка "Абсолют" за Русия

0
Решението обаче предизвика масови критики, включително от страна на видни политици в Швеция
Решението обаче предизвика масови критики, включително от страна на видни политици в Швеция

Решението обаче предизвика масови критики, включително от страна на видни политици в Швеция

Производителят на шведската водка "Абсолют" съобщи, че прекратява целия си износ за Русия, след като в Швеция и в социалните медии се появиха призиви за бойкот на марката, предаде АФП, цитирана от Дарик Радио.

Компанията "Абсолют" заяви, че "е решила да спре износа на своята марка за Русия".

Стефани Дюру, главен изпълнителен директор на "The Absolut Company", заяви в декларация, че компанията изпълнява "задължението си за грижа към нашите служители и партньори, не можем да ги излагаме на масирана критика под всякаква форма".

По-рано през април компанията собственик на "Абсолют" "Перно Рикар" потвърди пред АФП, че е възобновила част от износа за Русия, след като преди това го спря през март 2022 година след нахлуването на Русия в Украйна.

Компанията отбеляза, че от ноември миналата година Русия е променила правилата за вносители, което позволява паралелен внос на алкохол без разрешението на оторизираните вносители, като по този начин се заобикалят санкциите на ЕС.

От "Перно Рикар" подчертаха, че решението за възобновяване на износа е взето отчасти с цел да се защити персоналът ѝ в Русия от "наказателна отговорност" и обвинения в "умишлен фалит". Решението обаче предизвика масови критики, включително от страна на видни политици в Швеция.

Министър-председателят Улф Кристерсон заяви, че е "много изненадан", когато е научил за решението. Други призоваха за бойкот, като го нарекоха "морален срив", "безгръбначие" и "подарък за Путин", визирайки руския президент Владимир Путин. Няколко известни бара и ресторанта в Стокхолм спряха да продават продукти на "Перно Рикар".

"Реакцията през последните дни ясно отразява ролята, която "Абсолют" има за своята широка общност в Швеция", заяви Дюру.

"Ние признаваме значението на тези дългогодишни и надеждни отношения с нашите шведски служители, партньори, потребители и шведското общество като цяло", добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    хахаха
    КАРИКАТУРИИИИИ ! СПРЯХТЕ ВНОСА НА ЛЕД ЗА ЧУКЧИТЕ ! КАК ЩЕ Я КАРАТ СЕГА ? Едва ли ще се намери простак, който да обяви, че някой произвежда по добра водка от Руснаците. Поредната проста маймуна, която реже с трион клона на който седи. Колко маймуни вече изпадаха от дърветата по същата причина ? Но всеки месец излизат нови, маймуни с още по-големи триони, имащи желание да се сринат от по-високо.
  • 2
    2
    Ну, блядь ...
    Только этого не может быть, это невозможно! Е, това вече ще е основателен повод Русия да обяви война на Швеция! На руснак да му спреш водката - трябва да е тотално луд "Производителят на шведската водка "Абсолют"!?
  • 12
    1
    Съвсем изкукуригали
    Горките руснаци, закъсали са го за водка... :D Все едно куче с наденица да плашиш.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари