Спецсъдът пусна в чужбина Пламен Бобоков и Миню Стайков

1
Подсъдимият за отпадъците поискал да отсъства от България за 2 месеца, без да посочи къде и защо - затова Апелативният съд отменя разрешението
Подсъдимият за отпадъците поискал да отсъства от България за 2 месеца, без да посочи къде и защо - затова Апелативният съд отменя разрешението Снимка: БГНЕС

Алкохолният бос ще се лекува за седмица в Истанбул

Специализираният наказателен съд е разрешил на Миню Стайков и Пламен Бобоков да пътуват в чужбина през лятото, показа проверка на в. “24 часа”. Делото срещу Стайков за злоупотреба с европейски пари е към края си, а това срещу Бобоков за вноса на отпадъци още не е започнало по същество. И двамата са на свобода с парични гаранции, но имаха забрана да напускат страната.

Миню Стайков има разрешение да пътува за една седмица - от 1 до 6 август, а Пламен Бобоков е пуснат за цели 2 месеца до 21 септември, когато е насрочено заседание по делото му.

Стайков ще ходи до Турция и е представил документи за това, пише в определението на съда. Бизнесменът ще пътува до Истанбул, но не като турист, а за да се лекува. Има записан час за преглед от лекар в кардиологичното отделение на клиника в Истанбул, резервация за хотел в града, както и билети за отиване на 1 август и за връщане 6 дни по-късно.

Според съда няма опасност Миню Стайков да избяга, защото е семейно ангажиран, не е осъждан и бизнесът му в България е печаливш.

Миню Стайков лежа почти 3 г. в ареста. Първо по разследването за пране на пари, данъчни престъпления и нелегалната фабрика за цигари в Карнобат, за което беше задържан. Малко преди да го пуснат, му повдигнаха обвинение като лидер на престъпна група за злоупотреба с европари. Второто дело вече приключва, докато първото още се разследва и няма обвинителен акт по него, въпреки че е от септември 2018 г.

През февруари т.г. Стайков беше освободен под домашен арест с електронна гривна за наблюдение, а малко преди изборите съдът го пусна на свобода срещу 200 хил. лв. Той беше кандидат за депутат от партия “Бригада”, но не успя да влезе в парламента.

За разлика от Стайков Пламен Бобоков не е посочил къде и защо ще пътува за двата месеца до 21 септември. С разрешението Специализираният наказателен съд е намалил и паричната гаранция, с която е на свобода. От началото на разследването срещу него, брат му и бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков Пламен Бобоков е на свобода с гаранция от 1 млн. лв. Съдът я е намалил на 800 хил. лв. За да облекчи положението на подсъдимия бизнесмен, Специализираният наказателен съд е приел, че приносът му за престъплението, в което е обвинен с останалите, е много по-малък, отколкото на другите. Освен това другите подсъдими нямали забрана да пътуват и били с по-малки гаранции.

Прокуратурата е протестирала намаляването на гаранцията за Бобоков, както и пускането му зад граница, и пред втората инстанция частично успява да докаже тезата си. Апелативният специализиран наказателен съд оставя Бобоков на свобода срещу 800 хил. лв., но е отменил разрешението му да пътува извън България за два месеца. Причината е, че не е посочил къде ще ходи и каква е целта на излизането му от страната.

Делото за отпадъците е на етап разпоредително заседание и още не може да започне по същество. Срещу Пламен Бобоков има и второ разследване - за търговия с влияние заедно със секретаря на президента Пламен Узунов. То също продължава повече от 1 г., без да е внесе обвинителен акт по него, както това за цигарената фабрика, свързваната с Миню Стайков. Преди няколко месеца по делото срещу Бобоков и Узунов беше приобщен докладът на ОЛАФ за джиповете на МВР, което го прави по-сложно за разследване, посочи през тази седмица ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари