Спецпрокуратурата започна проверка за "корупционно поведение" на Татяна Дончева

0
Татяна Дончева беше обвинена от свои колеги от "Има такъв народ", че се опитва да разцепи парламентарната им група
Татяна Дончева беше обвинена от свои колеги от "Има такъв народ", че се опитва да разцепи парламентарната им група Снимка: БГНЕС / Архив

Специализирана прокуратура е образувала проверка по повод "публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание"

Става въпрос за депутатката от "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) Татяна Дончева, която през последните дни беше обвинена от свои колеги от "Има такъв народ" в опит да разцепи парламентарната им група, пише Свободна Европа.

От спецпрокуратурата уточняват, че "след извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, ще се направи преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство за търговия с влияние или друго престъпление"

В края на миналата седмица председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви пред БНР, че Татяна Дончева е убеждавала негови колеги да подкрепят правителство на ИБГНИ при евентуално даване на третия мандат на тази формация. Според Йорданов тя е обещавала на депутатите да станат министри и дори е предлагала и пари.

Ден по-късно депутатът от ИТН Радостин Василев уточни ефира на партийната телевизия "7/8," че именно той е човекът, който се е срещал с Дончева.

"Драскаше си на едно листче, на това листче имаше сумата 500 к. Драскаше си върху него, имаше имена покрай числото", каза Василев.

Дончева отрече тези твърдения и декларира, че ще съди Василев и Йорданов заради това, че ѝ приписват опит за подкуп.

"Нямам навик да се съдя с колеги, но мисля, че в създадената ситуация нямам друг избор освен да си потърся правата по съдебен ред срещу Радостин Василев и Тошко Йорданов. Нищо, че Радостин Василев вече даде заден ход по въпроса дали съм му предлагала подкуп и как точно, и започна да разказва някакви мъглявини. Смятам, че това е абсолютно безобразие", написа Дончева на страницата си във Фейсбук.

Във вторник лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира ситуацията също в профила си във Фейсбук. Той повтори обвиненията срещу Дончева, че се е опитвала да разцепи парламентарната група ИТН.

"Убеден съм, че промяната в България е възможна, ако хора като Татяна Дончева, които искат да подменят вашия законен, демократичен вот на всяка цена в името на нечий чужд интерес, бъдат отстранени от политическия живот", написа Трифонов.

Малко по-късно Татяна Дончева отговори на Трифонов със своя публикация във Фейсбук. Според нея лидера на ИТН цели да я отстрани от политическия живот и да създаде недоворие между другите политически формации в парламента.

За нас е маловажно в полза на кого работи Слави Трифонов. Важна е истината.

"Ангажирането на специализираната прокуратура с проверката най-вероятно ще осуети и този път закриването ѝ. Но тя дава възможност да предоставят “доказателствата”, които твърдят, че имат", написа още тя.

В понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също повдигна въпроса за твърденията на зам.-председателя на ИТН срещу Дончева, като част от размяната на реплики с президента Румен Радев. Борисов използва случая, за да критикува Радев, че не е предприел действия за изясняването му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари