Спецпрокуратурата: Разследването по "Барселонагейт" в Испания е прекратено

0
Не са налице достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице, съобщиха от държавното обвинение
Не са налице достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице, съобщиха от държавното обвинение

Не са налице достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице, съобщиха от държавното обвинение

По повод големия медиен интерес по случая, придобил медийна популярност като „Барселонагейт“, Специализирана прокуратура предоставя следната информация:

До настоящия момент по досъдебното производство са проведени множество действия по разследването, включително е разпитан в качеството на свидетел бившият министър-председател на Република България Б.Б. Изготвени и изпратени са две Европейски заповеди за разследване (ЕЗР). Към момента в хода на воденото разследване не са налице достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219 от НПК за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице. От събраната информация по делото е установено, че воденото разследване в Кралство Испания е прекратено, съобщиха от Прокуратурата.

Първата ЕЗР е от 05.10.2021 г. С нея са изискани материалите по две конкретни разследвания, провеждани от Прокуратурата в Барселона и Специализирана прокуратура в Мадрид, които имат връзка с разследването на българската Специализирана прокуратура. Въпросната ЕЗР е изпълнена от съдебните власти на Испания и материали по нея постъпиха в Специализирана прокуратура на 14.02.2022 г. Документите са на испански език в обем от 219 страници. Възложен е превод на български.

Втората ЕЗР до прокуратурата в Кралство Испания все още не е изпълнена.

Във връзка с изнесена в обществеността информация, че в МВР са получени от Кралство Испания документи и снимков материал по случая „къщата в Барселона“ и с оглед воденото в Специализирана прокуратура досъдебно производство с идентичен предмет, наблюдаващите прокурори са изискали предоставяне на информацията, налична в МВР. Един от основните принципи в наказателния процес е, че не могат да се водят две разследвания с един и същи предмет. До настоящия момент изисканите материали от МВР не са постъпили в Специализираната прокуратура. Съгласно чл. 46, ал.2 от НПК в изпълнение своите правомощия по повдигане и поддържане на обвинение за извършено престъпление, прокурорът ръководи разследването и осъществява надзор за законосъобразност.

След огласена в медиите информация, че от Испания материали по същия казус са получени и в ДАНС, на 14.02.2022 г. те са изискани от наблюдаващия прокурор и предоставени на Специализираната прокуратура днес, 15.02.2022 г. - 26 страници текст на английски език. Незабавно е възложен преводът им на български език.

Към момента не е ясно на какво правно основание и от кого е изискана предоставената в МВР и ДАНС информацията по случая, така също от кого е изпратена. В съпроводителното писмо на ДАНС е посочено, че наличната при тях информация е постъпила от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР на 01.02.2022 г и не е получена до момента, в който е изискана от наблюдаващия прокурор. В посочените по-горе 26 страници не присъстват каквито и да е реквизити като адресат, институция, изготвила документа, подписи и печати на длъжностните лица, установяващи авторството на материала, с цел същият да бъде ползван като доказателство по делото. Следва да се посочи, че получена информация посредством международно полицейско сътрудничество няма правна стойност. Редът за събиране на доказателства е регламентиран в НПК и в Закона за Европейската заповед за разследване и е спазен от Специализираната прокуратура чрез издаването на ЕЗР до компетентните съдебни власти в Кралство Испания.

Специализираната прокуратура работи по конкретното разследване със съдебните власти в Кралство Испания, единствено посредством Националното бюро на България в Евроджъст и респективно - Националното бюро на Испания в европейската организация. По повод така постъпилите от ДАНС материали, ще се отправи запитване до Националното бюро на Кралство Испания в Евроджъст, за да се установи каква доказателствена стойност същите имат и изпращани ли са такива от Кралство Испания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари