Специализирана полицейска операция в Русе

7

В операция са участвали екипи от всички подразделения на областната дирекция на МВР

Специализирана полицейска операция за ефективно противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, участъци, махали и квартали се проведе на територията на ОДМВР - Русе. В нея участваха екипи от всички подразделения на областната дирекция на МВР в Русе.

В хода на операцията са проверени 619 лица, 478 МПС, съставени са 45 акта за установени административни нарушения, образувани са 27 заявителски материала, като 5 от тях са бързи производства, а 11 досъдебни производства. Установени са извършителите на 24 престъпления и едно лице обявено за издирване. Полицейските служители са задържали за срок до 24 часа по ЗМВР общо 11 лица, като предстои задържането с постоянна мярка „Задържане под стража“ за срок до 72 часа на лице извършител на множество кражби на територията на гр. Русе.

Проверени са 15 пункта за черни и цветни метали, 14 заложни къщи, 10 автосервиза и автоморги, 26 сборища, 14 питейни и увеселителни заведения, 22 търговски обекта, а при проверки съвместно с други органи са съставени още 4 акта за установени административни нарушения.

По характерните случаи:

По линия наркотици: В хода на провежданата полицейска операция служителите на ОДМВР – Русе са реализирали акция и по линия "противодействие разпространението на наркотични вещества", под надзора на Окръжна прокуратура - гр. Русе, в хода на която на главен път I-5/Русе - Велико Търново е извършена полицейска проверка на лек автомобил с марка "БМВ", модел "Х5", управляван от жена на 36 г., с пътник мъж на 41 г. В хода на проверката в автомобила са намерени найлонов плик, съдържащ суха тревна маса с приблизително тегло около 500 грама /марихуана/, сума пари от 5000 лева и 1000 евро, приспособления за отглеждане на растения канабис - лампи, саксии и торове. При последвали процесуално-следствени действия в жилище в Русе, обитавано от 41-годишния мъж, са открити и иззети около 5 грама марихуана, електронна везна и картончета LSD, а в къща стопанисвана от него в с. Просена, още количества суха тревна маса - марихуана, метамфетамин, таблекти екстази и електронна везна. В прилежаща постройка до къщата пък е установено помещение, оборудвано и пригодено за отглеждане на растения от рода на конопа. По случая е образувано досъдебно производство по описа ОДМВР - Русе за престъпление по чл. 354а, ал.1 от НК. Жената и мъжът са задържани за срок до 24 часа. Работата по разследването продължава.

В хода на операцията полицейските служители са задържали още няколко лица за наркотици. 38-годишен мъж, за който имало информация, че държи наркотични вещества е задържан от криминалистите завчера. При залавянето му, в него е открито топче със суха тревна маса, за която той е заявил, че е марихуана, а при извършено претърсване и изземване в дома му в Русе са намерени - суха тревна маса, която при полеви наркотест е реагирала положително за марихуана, електронна везна и лула. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ, за престъпление по чл.354а, ал.1, т.3 от НК.

Друг 35-годишен русенец е бил заловен от полицията с бяло кристално вещество, което при тест е показало реакция за метамфетамин. В хода на работата си криминалистите са установили, че той се е снабдил с веществото от друг русенец на 31 г. При извършено претърсване в дома на 31-годишния са намерени бели кристални вещества на бучки /при тест дали реакция за метамфетамин/, електронна везна, мобилни телефони и други вещи. По този случай също е образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ, за престъпление по чл.354а, ал.1, пр.4 от НК.

Още четирима са установени с наркотици при операцията, те са засечени с неразрешените вещества при полицейски проверки, като по случаите са образувани три бързи производства и преписка.

Кражби от МПС: Служители на Второ РУ са задържали 38-годишен мъж за посегателства от коли пред детски заведения в Русе. Това е станало малко след като е извършил кражба от лек автомобил, паркиран до детска градина на ул. Рига в Русе. Мъжът е реализирал посегателството, използвайки специално устройство, което да не позволява алармата на автомобила да се активира и колата да се заключи. В хода на работата по изясняването на престъпната дейност на лицето е станало ясно, че от месец февруари 2023 г. до момента на залавянето му той е извършил още пет кражби в гр. Русе, по идентичен начин, от автомобили паркирани до детски градини. Задържаният не е местен жител и не е пребивавал постоянно в града, а се е придвижвал с влак до Русе, като е извършвал подобни посегателства и в други градове на страната. Той е известен на правораздавателните органи. Първоначално е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР, а след това предаден на прокуратурата, като предстои искане на мярка.

В хода на операцията служители на Първо РУ са установили 34-годишен мъж нанесъл щети на игрална зала, намираща се в централната част на гр. Русе. За извършеното деяние е бил подаден сигнал в полицията около 04:30 часа на 4 декември т.г. , когато е бил счупен стъклопакет и според потърпевшите е нанесена щета за около 300 лв.

При полицейските действия екипите са установили още 6 случая на незаконно придобита и съхранявана дървесина – дърва за огрев в имоти на територията на следните населени места – гр. Бяла, с. Бъзовец, с. Голямо Враново, с. Малко Враново и с. Баниска. По случаите са образувани проверки за престъпление по чл. 235, ал. 2 от НК.

При извършена съвместна проверка от служители на РУ-Ветово и служители на агенция "Митници" - Русе в частен дом в град Глоджево е открита акцизна стока без документи - количество от 148 литра алкохол /ракия/ в 14 бр. пластмасови туби. По този случай по описа на РУ – Ветово е започната проверка, за престъпление по чл. 234, ал.1 от НК.

При проверки на пътя са заловени и двама водачи, управлявали след употреба на алкохол и на наркотици. Срещу тях са образувани бързи производства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Bulgаriа down fоrеver
    На никой не му се гюри цял месец за 1000 лв. при робовладелците в цеховете на гадните им заводи извън града братче.. Така е при капитализма - класово разслоение и всеки се стреми да напредне както може.
  • 3
    3
    Дано
    Похвално е но......... трябва да се хващат едрите риби!!!Да се откриват работни места по селата и малките градове около Русе!!!!Задръстват града с ""гастролите ""ежедневно и паркират по тротоарите и където им падне безцеремонно!!!Да се вдигнат заплатите на полицаите (мотивирани да са) за да не стават съдружници на другата страна!!!!! Колко години не е правен ремонт на Руправленив???? Малко комфорт им създайте на хората!! Даже не бих казала комфорт а удобства за работа!!!!
  • 5
    2
    Грубер
    Домашно......!
  • 6
    1
    ghjghjghj
    LCD брао бе, ма китайско ли или
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари