Спешното върна дете с астматичен пристъп

0
Спешното върна дете с астматичен пристъп
Видео: Нова телевизия

Шестгодишно дете с астматичен пристъп остана без лекарска помощ. Родителите отишли в спешния център в Берковица, оттам ги изпратили към детско отделение на болницата, където им отказали да го прегледат, разказва Биляна Борисова. Всичко това се случва половин час след полунощ.

Малкият Радостин е астматик от четири години. Във вторник вечерта получава тежък пристъп. Майката дава изписаните лекарства на Радостин за астмата, но и те не помагат. Тогава родителите решават да тръгнат към Спешна помощ в Берковица с автомобила на техен съсед. Не се обаждат на линейка, защото тя щяла да пристигне след час.

Майката разказва, че в спешното отделение били посрещнати от двама мъже:

Аз започнах да разказвам какво става с детето. Таткото го носеше на ръце, то беше посиняло, без въздух, треперехме и двамата. Разказах, че детето има пристъп, че искаме помощ. Те казаха, че няма дежурен лекар и ни изпратиха в детско отделение.”

От спешния център в Берковица имаха друга версия.

Те не са искали лекар, ако бяха поискали лекар, аз щях да го прегледам. Казали са, че имат нужда от инхалация и човекът ги е изпратил в детско отделение. Ако са казали, че имат нужда от медицинска помощ, аз да съм ги прегледал, не са ме търсили въобще”, обясни на свой ред д-р Людмил Йоцов - завеждащ филиал „Спешна помощ” – Берковица.

През нощта в детското отделение има дежурна само медицинската сестра, а лекарят е един за цялата болница.

Тичаме ние в детско отделение, звъним на вратата и излезе една жена с престилка. Започнах отначало да разказвам, че детето е с пристъп и да помогнат, а тя ми отговори, че няма и там дежурен декар и че не зависи нищо от нея”, обясни майката на Радостин.

Родителите са дошли с идеята да им бъде направена инхалация в отделението. Сестрата обаче няма право да прави манипулации без назначението на лекар. Това дете преди това не е прегледано от лекар и затова го е върнала обратно в спешна помощ, обясни педиатърът д-р Маргарита Стоичкова.

В крайна сметка след като им била отказана помощ отвсякъде, майката успяла да помогне на детето си в домашни условия. Остава обаче въпрос, дали при следващия тежък пристъп на синът й ще се справи сама.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари