Спешно отделение като извадено от американски филм в Русе

7
Вече няма да се разхождат пациенти по отделенията да търсят специалист или пък до лабораторията  за изследвания, а лекарите ще слизат при тях
Вече няма да се разхождат пациенти по отделенията да търсят специалист или пък до лабораторията за изследвания, а лекарите ще слизат при тях

Спешно отделение като извадено от едноименния американски филм ще има русенската болница, пише днес вестник "Бряг".

Изданието коментира вчерашното заседание на здравната комисия към Общинския съвет, на което шефът на болницата д-р Иван Стоянов показал проекта. Вестникът проследява ред предстоящи замени на етажи от Хирургичния блок и старата болница, местенето на Детското отделение, споменава и за съдебните спорове доскоро, завършили в полза на Онкодиспансера, който ще приспособи за свои нужди етаж от старата болница. В крайна сметка замените ще дадат възможност са се получи финансиране по проекта за спешно приемно отделение. Този проект има одобрение от здравното министерство и е предвидено финансиране в рамките на милион и половина лева. П

Припомняме че Европейският съюз дава на България 80 милиона лева за промяна в спешната помощ. С парите, които ще дойдат в русенската болница, ще се увеличи обемът и като територия, и като дейности на сегашното спешно приемно отделение.

Д-р Стоянов разказал, че единият вход ще е предназначен за пациенти, които се движат. Те ще бъдат посрещани от диспечери, които вземайки им данните ще им поставят номерче на ръката и така без да чакат административните процедури по регистрация, хората ще бъдат упътвани към кабинети в близост, където вече ще се преценява от каква медицинска помощ имат нужда.

Вече няма да се разхождат пациенти по отделенията да търсят специалист или пък до лабораторията  за изследвания, а лекарите ще слизат при тях, уточни още д-р Стоянов. В сектора, който е за тежките случаи, от рампата за линейките пациентите ще се вземат на подвижни легла и ще се насочват към шокова или операционна зала. На това място ще могат да бъдат правени операции при много спешни състояния, преди да бъдат отправени към специализирано отделение, също така е предвидена и зала за реанимация. Голям плюс е фактът, че двата скенера за също на първия етаж.

За да няма недоразумения или забавяне на реакция по даден случай, по интерком ще се извиква лекар-специалист от чиито компетенции се нуждае спешното отделение, разказал още директорът на болницата. При кризисни ситуации с много пострадали, каквато бе катастрофата край Бяла, също е разработен алгоритъм на действие, мобилни екипи ще слизат от отделенията в спешното, за да поемат всички тежки случаи. Целта е отделението да получи най-високото трето ниво на компетентност. Д-р Стоянов се надява през август да стартират ремонтните работи, както и че ще бъде създаден такъв алгоритъм, че да не се прекъсва лечението на хората.

Също в проект от високо ниво е и създаването на единна компютърна база данни, чрез която в реално време да бъдат проследявани назначаването и изписването на лекарства, за всеки пациент да има пълна история от приемането до изписването му, която ще помогне на лекарите да проследят лечението и да търсят адекватни методи за назначаване на ново, ако е необходимо.

Наред с промяната в приемането и лечението на хората, д-р Стоянов се надява и на промяна в отношението на медиците към пациента. Той дори е намерил вариант за болничен психолог, с когото работещите да си говорят и да обсъждат модели на поведение, пише още "Бряг".

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари