"Спектакъл" за кофа, парцал и вода в Русенската художествена галерия

3
Дъждовна аварийна “инсталация” е атракция за гостите, но е изнервяща за уредниците в галерията
Дъждовна аварийна “инсталация” е атракция за гостите, но е изнервяща за уредниците в галерията Видео: Русе Медиа

Дъждовете, започнали в началото на седмицата, отново създадоха извънредна обстановка за уредниците в Русенската художествена галерия. 

Към момента над 30 пластмасови съда от инвентара са включени в новата им дъждовна аварийна “инсталация”. Сред тях има кофи, кани, легени, корита , дори и делва, които се подлагат под водните капчуци, отворили се в изложбеното помещение, показва Русе Медиа.

Всъщност тук няма нищо ново, такава е ситуацията от поне 10 години, като за решаването на проблема се чака стартирането на проект за спешен ремонт, който всеки момент би трябвало да започне. Обещанията са, че тези течове ще бъдат решени веднъж завинаги както в галерията, така и в Пантеона. Интересното е, че водните пробиви от покрива непрекъснато сменят местоположението си и е необходимо постоянно да се следи ситуацията с капчуците. Положението се оказва твърде динамично – традиционните струйки се знаят от години и се обслужват превантивно, но течовете от проливните дъждове са доста изнервящи за хората от галерията. В днешния ден критична се оказа струйката, оформила се за минути над пианото и озвучителната апаратура.

Малцината посетители в галерията се чудят кое им е по-интересно: дали експонатите или да гледат и да снимат живия спектакъл за кофа, парцал и вода. А се налага и да се позабърсва от време на време. Засега щети по картини и експонати няма и дано така продължи и занапред. Въпреки усложнената ситуация, която между другото се оказва, че е и целогодишна, няма отлив на заявки за изложби. „Паузата в тези течове е само през лятото. През есента се почиства покривът от боклуци и листа, а спектакълът започва още с топенето на първия сняг, после така цяла зима и…. продължава през пролетта. Гимнастиката с кофите е минимум два пъти на ден. Рано сутрин, когато се отваря галерията, за да се излее насъбраното през нощта, и в края на работния ден“, споделят от галерията. И допълват, че досега не е имало гостуващи творци и посетители чужденци, които да не си направят снимки в тази обстановка.

Но затова пък, ако се абстрахираш от битовизма, останеш за момент насаме и се заслушаш, ще можеш да се насладиш на красивата капеща музика и чудните звуци, които се носят навсякъде около теб от капенето в различните обеми съдове и с различната им интензивност и темпо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари