Спазват ли се Ковид мерките по морето?

0
Една бърза разходка показа две неща. Струпване на плажуващи и маски под брадичката
Една бърза разходка показа две неща. Струпване на плажуващи и маски под брадичката Видео: БНТ

В България случаите на коронавирус нарастват.

Днес те са 429. Направени са 20 868 теста, което прави над 2% заразени. 955 са хоспитализираните, от тях - 90 са в интензивни отделения. Единствената област без заразени в момента е Смолян. Най-много случаи има в София, Пловдив, Бургас и Варна.

От здравното министерство предвиждат, че в близките 10 дни ще останем в зелената зона с нисък брой заразени, но след това - всичко зависи от мерките. Затова по морето стартират проверки, информира БНТ.

Какво е положението в момента край морето?

Една бърза разходка показа две неща. Струпване на плажуващи и маски под брадичката.

В платената зона концесионерът може да настоява за спазване на правилата. В свободната - картинката е друга.

В заведенията също трябва да следят заетите места да не надхвърлят половината от капацитета.

За да напомнят за спазване на мерките, в здравното министерство вече са готови със заповед - РЗИ, МВР, Агенцията за безопасност на храните и местната власт тръгват на проверки. Няма да има допълнителни мерки, а само проверки за спазване на досегашните

"Не е необходимо мерките да са драстични. Необходимо е да се спазват на макс, на 100%. Искаме просто да увеличим контрола.", каза д-р Александър Златанов, зам.- министър на здравеопазването.

Няма да има и увеличение на глобите. Неносенето на маска там, където е задължителна остава с глоба 300 лева.

е желаем да пълним бюджета с глоби. Желаем просто да се опитаме да създадем ред. За да имат зимен туризъм, сега трябва да са отговорни в летния", каза д-р Александър Златанов.

От РЗИ- Варна признават, че контрол по заведения и плажове не са имали време да приложат.

"Не сме извършвали такъв контрол, трябва да ви кажа, досега. Не сме имали и сигнал, в интерес на истината. Винаги сигналите ни подсещат накъде да се насочим, но не сме имали нито един сигнал", каза Дочка Михайлова, директор на РЗИ- Варна.

В здравното министерство пък вече се говори и за нов подход - дори при голям брой заразени и червен код на заразата, бизнесът да не спира да работи, ако отговаря на определени условия.

"Ако хората от персонала, самото заведение, са имунизирани и ако той създаде ред и организация да приема само имунизирани клиенти, той може да работи и в тъмночервено", уточни д-р Александър Златанов.

Входът със сертификат за ваксинация засега остава на ниво идея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари