Спасителят на парализирани животинки получи награда за състрадание

5
Димитър Димитров от Русе изработи над 170 проходилки за кучета и котки
Димитър Димитров от Русе изработи над 170 проходилки за кучета и котки Снимка: БТА

Дарение от Тайван подпомага дейността на човека с голямо сърце

Спасителят на парализирани животинки - Димитър Димитров от Русе, получи награда за състрадание само месеци, след като започна да изработва и дарява инвалидни колички за кучета и котки. Признанието дойде от далечен Тайван, а статуетката с формата на прозрачно сърце вече е в ръцете на русенеца, информира Монитор.

Широкото медийно отразяване на доброто начинание, случващо се в един малък автосервиз в русенския квартал „Новата махала“, направи популярен човека, решил да даде втори шанс на пострадалите заради болест или инцидент животни. Тайвански телевизионен канал, ориентиран изключително към природосъобразния начин на живот, хуманното отношение към животните и тяхното спасяване в различни ситуации, излъчи материал, ползвайки репортажите на български журналисти от работилницата на Димитър, където той майстори инвалидните колички.

Не след дълго от далечен Тайван пристига като поощрение и парично дарение, за да може русенецът да продължи да помага на нуждаещите се животни и да закупува необходимите материали. Тази сума му позволява да поема и лечението на някое страдащо бездомно животно.

Не съм търсил награди и известност, това даже много ме притеснява. От телевизионния канал казаха, че ще дойдат да направят техен репортаж, но не знам още кога точно ще стане това“, обясни Димитър.

Русенецът, за когото ви разказахме преди няколко месеца, започна да изработва колички за парализирани кучета и котки в началото на тази година. Отначало искал да помогне на ротвайлера на своя позната от фейсбук групите за защита на животните. За кучето била необходима проходилка, а предлаганите продукти за едри животни стрували на пазара към 700-800 долара. И нали Митко по професия си е майстор, се заел да я направи. Проучил специализираните сайтове и успял да я изработи. След нея дошла втората, третата, четвъртата проходилка... Доволните стопани бързо разпространили в социалните мрежи новината за спасителя на животни от Русе и поръчките завалели една след друга. Добри хора започнали да носят бебешките колички на порасналите си деца, за да ползва колелетата им за проходилките. Тъй като не искал и стотинка за свършената от него работа, хората му изпращали дребни суми да купува материали – ремъци, катарами, и да не натоварва собствения си бюджет.

Вече престанах да броя проходилките, но са над 170. Специализирах се и ги изработвам бързо – за не повече от два – три часа. За това кратко време давам шанс на някое пострадало животинче да продължи да се движи и да се радва на живота, а стопаните му да са по-дълго време с него“, казва добротворецът от Русе.

Инвалидните колички, които е направил досега, са само за кучета и котки. Имал е запитване и за зайче, но хората се отказали и досега не е изработвал за други животни. Освен към всички краища на България няколко негови проходилки са заминали за Гърция, Германия и Белгия заедно с осиновените от нашите приюти парализирани животинки.

Понякога се чувства огорчен, че има хора, на които е изпратил количка за техния любимец, а те не се обаждат дори да потвърдят, че пратката е пристигнала при тях. В същото време, ако се забави с изработката поради ангажименти в автосервиза, същите стопани по няколко пъти му звънели да питат какво е станало.

Не искам никаква благодарност, не го правя за това. Искам обратна връзка, за да знам дали всичко съм направил точно, дали на животното му е удобно или нещо трябва да подобря в работата си“, обяснява Димитър.

Той се е свързал с друг човек като него, който също изработва и дарява инвалидни колички за пострадали бездомни животни – ветеринарният лекар от Букурещ Михай Динка. Русенецът се кани напролет да му отиде на гости, за да обменят опит.

Димитър не се радва, че броят на направените от него инвалидни колички расте. „Това означава, че някое животинче е пострадало. По-добре ще е аз да нямам работа и стопаните да се радват на любимци с пълноценен живот“, казва човекът с голямо сърце.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари