Спасиха бебе родено в 5-я месец!

3
Малката Виктория Янкова е същинско медицинско чудо
Малката Виктория Янкова е същинско медицинско чудо

Малката Виктория Янкова е същинско медицинско чудо.

Тя се ражда в 5-ия месец и има много изключително малки шансове да оцелее. Независимо от тях обаче акушерите и неонатолозите от УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас правят и невъзможното, за да дадат живот на момиченцето. И успяват! Днес - в деня на термина на майка й, малката Виктория бе изписана от болницата, а семейството й бе най-щастливото на земята, пише "Флагман".

„В началото на бременността лежах в софийска клиника за задържане на плода, тъй като имах ниска плацента и кървене. Съпътстващата инфекция предизвика преждевременно спонтанно раждане“, разказва майката Мануела.

Тя постъпва по спешност в Родилното отделение на УМБАЛ „Дева Мария” и ражда преждевременно малката Вики, която тежи скромните 800 грама. Професионалната намеса на акушерите и неонатолозите от УМБАЛ „Дева Мария” успяват да я стабилизират и сега тя е напълно здрава, тежейки, нормалните за новородено бебе, 2.2 килограма.

В знак на благодарност към лечебното заведение, родителите на малката Вики подариха специално поръчана икона на Дева Мария, която да бди над новородените в Неоноталогичното отделение на болницата.

„Изключително съм благодарна, че съдбата ме изпрати в тази болница, защото тук спасиха детето ми”, споделя развълнувана Мануела – майката на спасеното бебе, а бащата – Петър, допълва, че прекрасното отношение на лекарите са направили борбата за Виктория наистина човешка.

„Невероятна сила има това дете, което си дойде с името – победителка. Убедени сме, че я очакват още много победи”, допълва той, моменти преди детето му да бъде изписано.

„Щастливи сме да изпишем едно напълно здраво бебе в ден, който носи много символика и за нас. Дадохме много любов на Виктория, имахме голяма надежда, че тя ще бъде жизнеспособна и надеждата ни се оправда. И не на последно място, оставаме с вярата, че си заслужава да продължаваме да даряваме човешки живот“, коментира д-р Мария Търнева – началник на Отделението по неонатология на УМБАЛ „Дева Мария“. Д-р Търнева е сред най-добрите специалисти в страната. Нейна е основната заслуга малката Вики да живее, но днес уважаваният неонатолог бе безкрайно скромна и само изтъкна заслугата на колегите си. 

От началото на годината през отделението са преминали над 20 силно недоносени бебета, от които четири с екстремно ниско тегло. Всички те са спасени от лекарите и се радват на грижите на родителите си.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари