Спасете красотата на Русе!

4

Никой не може да говори за Русе, каквото и да е, освен ако не е бил тук и не е станал част от очарованието му.

Надявам се, това ще го каже всеки живеещ в Русе,  всеки стъпил дори за малко в централните му части и всеки турист гледащ в захлас старите паметници на културата.

В случай, че не сте забелязали, този сезон в центъра беше пълно с туристи. Дали са слезли за кратка почивка от корабите акостиращи на брега на Дунава или са дошли в „Малката Виена“, защото са им казали, че е невероятно, това ще го окачествя като проста статистика.

Истината е, че има много желаещи да дойдат и да зърнат нашето наследство, мястото където сме отраснали, исторически значимите сгради и да усетят поне малка част от гордостта, която изпитваме.

Още от времето на Османската империя град Русе е бил с голяма значимост, заради изключително благоприятното си географско положение.  Всъщност името „Малката Виена“ град Русе получава именно от гордите жители на града по онова време.

Нашият град е известен с архитектурата си, която се мъчим да запазим до ден днешен. А ако не се „помъчим“ достатъчно, тя просто ще изчезне. Какво биха хвалили тогава туроператорите, може би някой „лъскава“ кръчма, която всъщност е преместваем обект?

Скандалното е, че тази година Народното събрание реши да даде правото на кметовете на общини да се разпореждат със съдбата на паметниците на културата с местно значение. До сега това „тежко“ задължение вършеше Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерството на културата. Да не би да им е писнало да си вършат работата на тези хора?! Или просто прехвърлиха топката за многото се рушащи паметници на друг.

Сами видяхте какво се случи с културно значимите тютюневи складове в Пловдив!

Клошар им драсна клечката? Да, бе, да! Вие повярвахте ли на това?

В медиите изтече информация, че на мястото на складовете просто са искали да вдигнат нещо по-печелившо като жилищна сграда и хотел „Хилтън“! Апетитно, а?

Питам се, това ли ги очаква, някои от нашите паметници с местно значение?

Може къщата на Буров, която е паметник на архитектурата да не оцелее при следващия пожар,  а бившата Музикална гимназия да продължи да се руши, защото времето не прощава.

И така мога да продължа още доста, но не това е целта ми. Разруха има и ще има навсякъде, но там където е умишлена, може да е пагубно.

Вдъхнете живот на руините, драги управници! Русе е известен именно със сградите си. Нима няма да спечелите от това?

Нима не може градът да стане по-известен, отколкото е в момента?

Бъдете спасители, а не разрушители и надградете вашето наследство!

Никога не може да знаете, в кой момент, то ще ви се отплати!

Не затривайте миналото, заради чужди интереси...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари