Социолог: В момента малките партньори се опитват да се качат на главата на големия в коалицията

0
„Ходът с партията е логичен, „Продължаваме промяната” трябва да минат поне през местни избори, те трябва да създадат твърда основа”, каза Първан Симеонов
„Ходът с партията е логичен, „Продължаваме промяната” трябва да минат поне през местни избори, те трябва да създадат твърда основа”, каза Първан Симеонов Видео: NOVA

Разлом и невъзможност на коалицията да продължи да управлява или леки „семейни” скандали, с които трябва да свикнем?

Реална близка перспектива ли са предсрочните избори? Това са все по-чести въпроси в общественото пространство.

Актуалните политически въпроси коментираха в предаването „Здравей, България” по NOVA  психологът Росен Йорданов, социологът Първан Симеонов и журналистът Петко Георгиев.

„Ако трябва да направя психо лингвистичен анализ на говоренето на подкрепящите правителството, ще чуете три думи – ще, трябва, надявам се. Това означава, че нещата не са добре, но се отправя надежда, че ще има промяна”, коментира Росен Йорданов.

Според него „фазата на фалшивия консенсус е свършила”. „Следва борба и бягство. В тази фаза влиза правителството. Групата може да се разпадне”, заяви Йорданов.

„В момента малките партньори се опитват да се качат на главата на големия”, коментира Първан Симеонов. „Всяко управление в хода на мандата има ерозия на доверието. Малките се опитват да я пишат на сметката на „Продължаваме промяната”, а те да запазят малките си, но твърди електорати. Как го правят – казвайки това, което обикновено говорят на своите електорати. „Продължаваме промяната” нямат твърд електорат и нямат на какво да стъпят. „Продължаваме промяната” служи като гръмоотвод на тези процеси”, коментира социологът.

„Ходът с партията е логичен, „Продължаваме промяната” трябва да минат поне през местни избори, те трябва да създадат твърда основа”, смята още Симеонов.

Според журналиста Петко Георгиев трябва да се  погледнат големите разломи в българското общество.  

„Първият голям разлом е Изток-Запад. От една страна са хората, които искат да живеят по един западен цивилизован начин, от другата са - путинистите. По тази линия има голямо разделение”, смята журналистът. „Другата сериозна разделителна линия е между хората, които искат да живеят в справедлива държава с върховенство на закона, и хората, които участват или толерират корупцията. Тези две пресечни линии се опитайте да ги приложите върху партиите, които са в парламента в момента или върху коалицията. Ето защо не може да се създаде мнозинство, което да е прозападно и антикорупционно”, заяви Георгиев.  

Тримата коментираха и спора за подкрепата за Украйна. Социологията сочела, че обществото като цяло е против изпращането на военна помощ.

„Общественото мнение по въпроса е почти единодушно против. Ако питаме българите да напуснем ли НАТО, мнозинството ще каже „не”. В сърцата си българите са по-скоро русофили, но рационално обществото ни винаги е било при ЕС и Германия. ”, заяви Първан Симеонов.

Според него в момента единствените, които имат ръст в подкрепата по тази тема, са „Възраждане”.

Обществото се поддава на една приказка, че Западът е лицемерен. Обществото проектира проблемите си върху Запада. Това, че ние не сме успели да вземем максимума от членството си върху ЕС и НАТО, ние го проектираме върху Запада”, коментира Симеонов.

„Трябва да разграничаваме културната връзка Русия-България и путинизма. Да си русофил в момента трябва да означава да мразиш Путин. Той съсипва това, в което вярваш и обичаш. Сега е моментът БСП да направи следващата стъпка – да промени позицията си спрямо Путин”, заяви Петко Георгиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари