Социалният министър откри обновеното читалище в Пиперково

0

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков откри напълно ремонтираното читалище в село Пиперково.

На церемонията присъстваха народните представители от Русенска област Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Адриан Райков, кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, кметове на населени места от общината. Сред официалните гости беше и шефът на Агенцията по заетостта Драгомир Николов. Всички те бяха посрещнати от кмета на селото Бисерка Апостолова. Пред входа на НЧ „П. Р. Славейков“ в народни носии се бяха събрали самодейци от двете фолклорни групи и много от жителите на населеното място.

„Колкото и да е малко село Пиперково, от общинската управа се опитваме да поддържаме социалната среда. Надяваме се, че децата ни, които отидоха на гурбет в чужбина, след години ще се върнат по родните си места и ще открият, че и тук условията за живот са добри – модерни младежки центрове, обновени читалищни сгради и пенсионерски клубове, функционални спортни площадки. От години участваме с проекти по „Красива България, които макар и малки имат голям социален ефект сред жителите на населените места“, сподели кметът на община Ценово. Той подари професионална озвучителна уредба, която задоволява напълно потребностите на самодейните колективи.

В приветственото си слово министърът на труда и социалната политика подчерта, че с удоволствие открива един от трите обекта по „Красива България“, които се изпълняват на територията на Русенска област.

„В читалището ще се поддържа жив духът на българщината. Насърчавам всички кметове да бъдат активни и да използват възможностите на програмата, която вече е отворена и събира предложения за следващата 2018 година“, изтъкна министър Петков.

Народната представителка Светлана Ангелова сподели, че още в края на 2014 година е приела като личен ангажимент да съдейства за ремонта и обновяването на читалищната сграда.

По стар български обичай министър Бисер Петков плисна менче с вода като пожела здраве и берекет, а гостите бяха посрещнати на прага на обновената сграда с питка и шарена сол. Гостите бяха поздравени с народни песни, изпълнени от местни саммодейци.

За по-малко от шест месеца читалището в Пиперково беше изцяло преобразено – ремонтирана е покривната конструкция, подменени са седалките в салона, обновени са гримьорните и санитарните помещения, дограмата и водопроводната инсталация са изцяло нови. Стойността на ремонтните дейности са за близо 250 000 лева. В края на ноември НЧ „П. Р. Славейков“ в Пиперково ще отбележи 90 години от основаваното си.

Министър Бисер Петков заедно с народните представители посетиха и разгледаха двата социални центъра в Ценово – Център за обществена подкрепа и Център за пълнолетни лица с увреждания. Гостите бяха впечатлени от факта, че и тази сграда е реновирана по проект на „Красива България“, а двете институции изпълняват изключително добре своите функции и поддържат сградния фонд като нов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари