Социални реформи в Румъния, а у нас?!

0
За ГЕРБ културата е „последната дупка на кавала”
За ГЕРБ културата е „последната дупка на кавала” Снимка: Sofia Photo Agency

В северната ни съседка, с която уж заедно вървим по пътя на / все още/ Обединена Европа, управляващите решиха, че все пак народът заслужава повече внимание и грижи и намалиха  ДДС  или Данъкът добавена стойност за книгите и учебната литература падна на 5% в Румъния от 1 януари 2016 година. 

Същата стана ставката и за пресата:  вестници, списанията, алманаси и др.

Там вече можете да си купите добре издадена книга за 5-7 лева, дори и с твърди корици, докато у нас, за подобна ще трябва да платите поне три пъти повече!

Също само с минималните пет на сто вече  се облагат билетите за кино, театър, опера, балет, за музеите и дори за спортните събития. Те и досега се ползваха със завидно данъчно облекчение, като ДДС беше само 9% ! А при нас? Т.н. „делегирани бюджети” съсипаха не само българското образование / освен другите нелепи реформи /, но нанесоха сериозни щети и на театралното и музикалното изкуство у нас, с които доскоро се гордеехме.

Да, наистнина, какво да кажем за нас? В  България данъкът е цели 20%, и издателите и писателите справедливо определиха този данък за книгата като „данък- убиец на българската книга и духовност”. Но след като повечето от нашите управляващи почти не четат, не стъпват в Операта или в зала „България”, какво можем да очакваме от тях?

Ще припомним, че у нас облекчение ползва само туризмът.  А данъкът за хазарт, тото и лотария у нас варира от 10 до 15 на сто. По тези въпроси нашите „народни избраници”, особено тези от ГЕРБ, упорито мълчат. За тях културата е „последната дупка на кавала”, самите те няма нужда от нея, а защо народът да бъде културен, след като опростачен се управлява по- лесно, нали?! Младите и част от цвета на нацията вече ги няма, остава горките пенсионери и малцинственият електорат, за да се върнат на „бял кон”, както вече най- нагло го заявиха!

НО РЕФОРМИТЕ ПРИ СЪСЕДИТЕ НЕ СТИГНАХА ДО ТУК!

Студентите  в  Румъния  ще пътуват  безплатно  с вътрешния железопътен транспорт  от  1  февруари, съобщи  агенция  Аджерпрес.  В  края  на  миналата седмица  правителството  одобри извънредно постановление, което предвижда  студентите  в редовна  форма  на  обучение  в  акредитираните висши  учебни  заведения да  ползват  безплатен вътрешен  железопътен транспорт във всички направления.

Румънските студенти ще пътуват безплатно с всички  категории  влакове, втора  класа.

В  първите  дни  от  управлението  си  кабинетът прие  още  решение  за увеличение  на  минималната  работна  заплата  тя  се  равнява  на  630  лева.  Повишени  са и възнагражденията  на местната  публична администрация,  на хората  на  изкуството  и културата, на  работещите  в  сферата на  образованието  и здравеопазването!

...

Смъкването на ДДС е част от цялостна данъчна реформа в Румъния, която вече ни изпреварва в редица области.. Общата ставка се понижава от 21 на 19%, но  тази за храните и лекарствата падна още през м. г. на 9 на сто. Там можете да си купите добри и доста по- евтини от нашите лекарства.

Да не говорим за подкрепата на културата, която не се съсипва от нелепи реформи и от един некомпетентен, самозабравил се, министър- турчин – подигравка с хилядолетната българска култура

Тук ще припомня, че Великобритания, Ирландия, Швеция, Полша, Норвегия и Русия са освободили напълно книгите от данък. В Германия има голяма  преференция 7% за книги - при 17% за всички останали стоки и услуги. В Чехия данъкът за печатните произведения / книги, учебници, преса /е също по- нисък, отколкото у на - 9% при 19% за останалите стоки, производства и услуги... Коментарът е излишен....

ПП  НОВОИЗБРАНАТА КМЕТИЦА НА БУКУРЕЩ ОБЯВИ, ЧЕ ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ В СТОЛИЦАТА СТАВА БЕЗПЛАТЕН / С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА МЕТРОТО, ЗА КОЕТО СУМАТА НА БИЛЕТА Е  ОКОЛО 60 СТОТИНКИ.

Огнян СТАМБОЛИЕВ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари