Социалисти ще махат Нинова с национална петиция

1
Искат конгрес за промяна на устава и освобождаване на председателя
Искат конгрес за промяна на устава и освобождаване на председателя

Кървави писма към „Позитано“ 20

Национална подписка или промяна в устава на БСП. Това са двата варианта, които от днес обсъждат областни и общински председатели на БСП от цялата страна за смяната на председателя на партията Корнелия Нинова. След тоталния срив на парламентарните избори и отказът на Нинова да поеме политическа отговорност като подаде оставка, червените в цялата страна са започнали консултации и совалки за свалянето є от поста. Единият от вариантите е национална подписка между социалистите, която, за да е валидна - трябва да има подписите на 50 плюс 1 процента от членовете на БСП.

Вторият вариант е свикване на бързо заседание на 50-я конгрес на БСП, пак чрез подписка, но на делегатите му, на който ще трябва да преминат първо през процедурата за промяна на текстовете в устава и отмяната на прекия избор на председател. Тогава пак в най-важния документ на левицата трябва да бъде отбелязано, че мандатът на председателя се прекратява с приемането на новите текстове.

За съжаление Националният съвет е превърнат в гумен печат на ръководството, а Конгресът в момента може да гласува да закрие партията, но не и да поиска оставката на председателя”, коментираха пред “Труд” делегати на 50-я конгрес на БСП и членове на пленума на партията. Нинова обяви, че е избрана само преди 6 месеца от болшинството социалисти. Червени обаче припомниха резултатите от прекия избор за лидер на БСП, като отбелязаха, че Нинова има само 43 000 гласа от общо имащите право да гласуват социалисти - 80 263. А това са около 40% от членовете. На вътрешните избори гласуваха само около 53 000 членове на БСП.

Остри реакции след погрома

Кървави писма към „Позитано“ 20

Структури на БСП от цялата страна започнаха да излизат с декларации за оставката на Корнелия Нинова и свикване на извънредно заседание на 50-я Конгрес на партията. Областният лидер на социалистите от Разград Наско Анастасов призова Нинова да подаде оставка в отворено писмо. “Оставането Ви на този пост, ще доведе до края на нашата БСП, а може би това е целта!”, пише Анастасов до Нинова. Структурите от Благоевградско също излязоха с позиция до “Позитано” 20 за бърз конгрес и оставка на Нинова.

Атанас Мерджанов, член на 50-я Конгрес на БСП: Прекият избор ни превърна в едновластна партия

Изходът е светкавичен конгрес

- Резултатите от изборите са ясни, господин Мерджанов. За БСП те са тотален срив, но как се случи тази огромна загуба?

- Това, което се случи в БСП като резултат от гласуването за парламентарните избори на 4 април, беше логичен завършек на една несъстоятелна политика начело с председателката Нинова. Нямаше какво друго и по-различно да се произведе като резултат за “БСП за България”, заради липсата на каквато и да е визия, предлагане на политики и организация. Не виждам защо са изненадани другарите от ръководството, както и членовете на Националния съвет. За огромно съжаление започваме да изглеждаме все по-трагикомично, на фона на “ще има оставки, пък няма да има оставки, но пък едни ще си подадат оставките, а други ще се съхраним и ще мислим за партията и за държавата”. Това не звучи сериозно.

- Какво следва във вътрешнопартиен план?

- За мен най-логичните стъпки от тук нататък за излизане от сегашното политическо състояние на БСП е светкавичен конгрес, нов избор на Национален съвет и разбира се смяна на прекия избор за председател, който е вреден за партията и от който произтичат всички беди, докарали БСП до състояние на еднолична, едновластна партия. В момента БСП е лишена от всякакъв колективизъм и възможност да провежда вътрешен политически дебат, както и от вземане на смислени политически решения, които да представи на гражданите и държавата.

- Как успя структурата ви в Ямболска област да получи толкова добър резултат на фона на катастрофалните данни от страната?

- Трябва да разграничим нещата - структурата в самия град Ямбол е трета политическа сила, а компенсацията за БСП в региона идва от общините Тунджа, Болярово и Елхово. Все пак там има изключително добре работещи мои другари и колеги, които знаят цената на политическия успех. Знаят и са убедени в къртовската работа, която не трябва да се води само по време на предизборна кампания, а през целия 4-годишен мандат. Смятам, че те винаги са били на едно завидно политическо равнище и това ни е давало самочувствието и авторитета през годините. Гордея се се с резултатите, които постигнаха моите другари, защото в тази изключително трудна и сложна битка, те се показаха като истински социалисти.

- Трябва ли БСП да влиза в управленска коалиция в 45-то Народно събрание? Дори и тя да е антиГЕРБ? Костадин Паскалев заяви, че БСП не е получила доверие и няма право да влиза в управлението на държавата, но Нинова призова всички партии извън ГЕРБ да подкрепят БСП за антиГЕРБ мораториум на концесията на летище “София”?

- Логичен въпрос. След тези изборни резултати, българските граждани ни отредиха мястото на трета политическа сила. Т. е. твърда опозиция. Според мен БСП няма никакво място във властта и никакво колебание в това, ние да сме твърда опозиция и да отстояваме лявото в парламента. При този дефицит на ляво представени български граждани, на ляво присъствие, на леви политики, точно в този парламент, където подчертано присъстват десни или дясно-центристки партии, БСП няма никакво право да заговорничи и да се коалира с който и да било за управление. А що се отнася до изявлението на Нинова за летище София - то ми прилича на изявление под външен натиск и като оправдателно присъствие за някои други ангажименти, които очевидно са били поемани през последните месеци.

Георги Търновалийски, БСП-Пловдив: По най-бързия начин ръководството да освободи партията от себе си

Не разбрах да има сериозна предизборна кампания на БСП. Но сега, когато гледаме резултатите, за БСП резултатът е разгромяващ. Обиден е за партията и за членовете. Това, какво се случва в БСП, от БСП-Пловдив го казахме още през месец януари.

Пловдивската градска организация оттегли доверието си от ръководството, като заявихме, че това не е само заради изключването на нашия лидер (Георги Гергов, б. р.), а защото всички действия от ръководството на “Позитано” 20 се прави в услуга на нашия основен политически опонент ГЕРБ. И след 4 април берем плодовете на тези действия на ръководството на БСП, начело с председателката.

Защото освен, че беше изключен председателя ни Гергов, в Пловдив беше подменена цялата листа, бяха наредени хора, които са неизвестни и без авторитет в града, а резултатът е - БСП е трета политическа сила. Това на парламентарни избори никога не се е случвало! 18 000 гласа! Ние събираме толкова на местни избори, когато се явяват много повече политически сили, в т. ч. и местни такива. Резултатът е тотална катастрофа. По най-бързият начин това ръководство, начело с председателката, трябва да освободят БСП от себе си, за да може партията да стъпи на здрава основа и да започне да работи за доверието на българите към социалистическата идея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари