Сотир Цацаров: Дойде ми в повече, искам да живея нормално

0
Оставката ми няма общо с отнетия достъп до класифицирана информация
Оставката ми няма общо с отнетия достъп до класифицирана информация Снимка: БГНЕС / Архив

Председателят на КПКОНПИ разкри какви са мотивите му да се откаже от поста

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията изслуша председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Целта да се провери ефективността на работа на Антикорупционната комисия. По-рано този месец Цацаров подаде оставка, а достъпът му до класифицирана информация беше отнет.

От ГЕРБ-СДС въпрос зададе Тома Биков. Той поиска да знае какви са мотивите за неговото решение. Цацаров уточни, че, когато подал оставка е посочил, че ще обяви мотивите, когато дойде моментът да бъде изслушан.

„В публичното пространство подаването на моята оставка беше свързано с отнетия допуск. В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен за всички неудачии в тази държава, ми дойдоха малко в повече. Не мога да бъде обвиняван за всичко, което някой не е направил, включително и като бивш главен прокурор. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни, че над България има три мониторингови механизма, че сме виновни за Шенген. Човек, който пред министър-председателя Бойко Борисов аз не съм чул никоя друга реплика освен „Да, г-н премиер“, говорим конкретно за Христо Иванов, обвини мен за всички неудачии в тази държава“.

Шефът на КПКОНПИ допълни, че останал изненадан от приоритетите на настоящия премиер Кирил Петков – оставки на главния прокурор Иван Гешев и неговата.

На Цацаров му дошло в повече да го обвиняват за всичко, дори и за кризата в енергетиката. С оставката си давал възможност на критиците си да покажат какво могат. Пречката "Цацаров" вече я няма, заяви за себе си Сотир Цацаров.

Друга причина за оставката му е професионална. Искал да се върне в съда. Да му мислят тези, които въпреки че имат диплома за юристи, не могат да работят нищо друго освен да са политици, закани се Сотир Цацаров и сподели: Искам нормален живот.

„Всеки ден чета критики за моята отговорност. Ивайло Мирчев от „Да, България“ обвини мен и действащия главен прокурор за всички неудачии в енергетиката – това ми дойде в повече. Ако аз съм една от причините корупцията да цъфти, аз подавам оставка. Освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с критики – им давам възможност да покажат какво могат. Основният ми мотив е, че човек има предел на достойнство“, допълни Цацаров.

Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“ заяви, че правителството е разочаровано от работата на държавния орган както под негово ръководство, така и при предишното, но искат изслушването да даде допълнителна информация за реформи в комисията. Той попита как се инициират отделните производства по отношение на конфликт на интереси, корупция и незаконно придобито имущество. Председателят на КПКОНПИ отговори, че не е дошъл, за да си говорят кой от кого е разочарован, а по отношение на въпроса, Цацаров изрази неразбиране: „Образуват се така, както е описано в закона“.

Депутатът репликира, че по официални данни за изминалата година има 843 проверки, 832 от тях по уведомления от прокуратурата и 11 заради установени несъответствия. Според него това говори, че КПКОНПИ не е била много активна.

„Има 5800 активни проверки. Вие искате конкретни статистически данни, които аз сега няма как да ви дам, трябва да отворя един лаптоп и да говоря. Цифрите, които посочвате не са точни, има някакво разминаване. Комисията не може да образува имотна проверка, тя трябва да е уведомена от прокуратурата“, отговори Цацаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    И аз искам да живееш
    Нормално, в затвора!
  • 7
    1
    Хахаха
    Цацата тепърва ще има да изтърпява упражнения с неговото име, права и свобода. Дълга сметка ще има да плаща и вече проличава страхът от това :D
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари