Солаковият хан в Букурещ, където са отсядали Ботев и Левски, е на път да рухне

0
Днес една скромна табела напомня, че тук е било революционното огнище на страната ни
Днес една скромна табела напомня, че тук е било революционното огнище на страната ни Видео: BULGARIA ON AIR

Емблематичният Солаков хан в Букурещ, където отсядали Христо Ботев и Васил Левски, а Любен Каравелов списвал своите вестници е на път да рухне.

Построен преди 160 години - от тях оставен в забрава близо 60, Солаковият хан и днес впечатлява със своята уникална архитекутра и солидна конструкция. Носи името на своите основатели - братята Солакоглу, информира BULGARIA ON AIR.

Малцина помнят славната история на това място, а най-добре я знае - проф. Лука Велчов - банатски българин, отдал живота си на България, макар да е роден на "Другия бряг на Дунав".

Днес една скромна табела напомня, че тук е било революционното огнище на страната ни. Надпис посветен на Любен Каравелов - с откраднат баралеф.

Събдата на това важно за България място засега е неясна. Собствениците, наследници на Солаковия род, са твърди и искат поне 3 млн. и половина евро. Купувач - няма. За проблема са запознати българските институции, посолството дало морална подкрепа на 90-годишният Лука Велчов, който търси изход в омагьосания кръг.

"Ще продължавам - докато живея. Туй то. Докато живея, всичко българско ни е скъпо и ще се стараем да си го върнем, каквото ще може ще направя", категоричен е Лика Велчов.

Дали святото място, в което се ражда идеята за Свободна България ще живее - зависи е в ръцете на съвърмениците.

Източник: BULGARIA ON AIR
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Утре с моя отивам за риба!
- Ооо, ти си рибарка?
- Ами, в началото лових малко, после спорта ме увлече, и сега пия като всички!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари