„София Филм Фест" в Русе се отлага за декември

0
Кинопрожекциите бяха планирани за 5-7 ноември
Кинопрожекциите бяха планирани за 5-7 ноември Снимка: Dunavmost

Поради усложнената епидемична обстановка в цялата страна тази година няма да се проведе русенското гостуване на „София Филм Фест на път“.

То бе планирано за 5-7 ноември. Новите дати са от 10 до 12 декември в Голямата зала на Доходното здание.

"София Филм Фест" в Русе се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община Русе с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и веригата киносалони Europa Cinemas.

Програма на фестивала:

СТАРТ с премиера на най-новия филм на Станимир Трифонов, заснет изцяло в Русе. „БЛАЖЕНИЯТ“ е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история; според думите на режисьора това е психологическа любовна драма, като в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“. Разказът е за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка на младия Боби, но той спасява невинната си душа. „Според мен главният участник във филма е времето, - споделя младият актьор Александър Тонев, който изпълнява главната роля. - Неслучайно филмът се снима в три епохи, проследяват се няколко човешки живота и как времето влияе върху тях. В центъра също е и загубата на близките ни хора…“

В актьорския екип на „Блаженият“ участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов, Лорина Камбурова. Сценаристи са Емил Андреев, с когото режисьорът работи в няколко творчески проекта през годините, и Боряна Дукова, оператор е Кирил Проданов, композитор - Георги Стрезов. Продуцент е Пламен Йорданов „Inkoms Project“, в копродукция с Българската национална телевизия. На XIX международен фестивал на червенокръстките и здравни филми на Станимир Трифонов бе присъдена наградата за най-добър режисьор „за смелото навлизане в неизбродимите, неизследвани пространства на „блаженото“ подсъзнание, което поражда по-добри и по-справедливи светове. И за високото художествено майсторство, проявено чрез яркия кинематографичен образ на вечно течащата и променяща се Река на времето“. Специалната награда на Кмета на Община Варна се присъжда на актрисата Лорина Камбурова, посмъртно, за ролята ѝ във филма „Блаженият“ и за краткото ѝ, но незабравимо присъствие в художествения ни живот…

„Блаженият“ ще бъде представен в РУСЕ от неговия режисьор и от част от творческия екип на филма!

Вторият филм в първата фестивална вечер е една от най-обсъжданите филмови творби на 2020 и 2021 година - „ОЩЕ ПО ЕДНО“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм, четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и бе един от трите филма, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността. „Нашата амбиция беше да направим филм за живеенето. За загубените вдъхновение, любопитство, желание да поемаш рискове и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрестанно повторение и ежедневна рутина“, споделя Винтерберг.

Втори фестивален ден - каним всички почитатели на рисуваното филмово изкуство в 11:00 часа да видят впечатляващата адаптация на Лоренцо Матоти „ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ“ по класическата едноименна книга на Дино Будзати. Премиерата на този филм беше в програмата „Особен поглед“ на Кан 2019. За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време… Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория!

Вторият фестивален ден продължава в 18:00 часа с чаровния и предизвикателен филм „ТУВЕ“ на Зайда Бергрот. Това е разказ за част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание - любовта ѝ към театралната режисьорка Вивика Бандлер е силна и всепоглъщаща, но Туве осъзнава, че чувствата, за които копнее, трябва да бъдат взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли… Книгите на Туве Янсон са издавани в България през годините и в партньорство с „Жанет 45“ СФФ е приготвил специални изненади за почитателите на мумините!

Съботната филмова вечер с начален час 20:30, е посветена на една забележителна екранизация на прочута литературна творба. „МАРТИН ИДЪН“ е първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело, по едноименната класика на Джек Лондон. Американският писател е на 33 години, когато създава своя роман, превърнал се в един от първите бестселъри в историята на литературата на ХХ век след отпечатването му през 1909 година.

В основата на сюжета е разказа за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…

Световната премиера на „Мартин Идън“ е на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.

В неделя каним малки и големи на „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“, разказано чрез рисунките на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. Възрастен потомък на знатен маймунски род попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том благородникът опознава обществото, за което не знае нищо. „Пътешествието на принца“ популяризира необходимостта от толерантност към другите, нуждата от внимание върху онова, което свързва маймуните (и хората), а не върху това, което ги разделя“, подчертава Алън Хънтър за „Screen Daily“. Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория!

„УРОЦИ ПО НЕМСКИ“ e пълнометражният дебют на Павел Г. Веснаков. Филмът се появи за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия СФФ през март и бе удостоен със Специалната награда на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ. „Уроци по немски“ получи международно признание в края на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с „Влакове“, Павел Г. Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино. „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

„Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването помага на главния герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в „Уроци по немски“ се опитва да тръгне“, казва режисьорът. Прожекцията е предвидена за третата фестивална вечер – начален час 18:00.

Финал на „София Филм Фест в Русе“ за 2021 година поставя абсолютният фестивален хит, носител на „Златна палма“ от КАН’19 и на четири награди ОСКАР – „ПАРАЗИТ“, седми пълнометражен филм на прочутия корейски майстор Понг Чун-Хо. Тази увлекателна, екзотична история удиви милиони зрители и е сред най-харесваните и коментирани филми в цял свят.

Семейството на Ки-тек е задружно, но всички са безработни и бъдещето им изглежда несигурно. Синът е препоръчан от свой приятел за добре платена преподавателска работа, която може да му осигури постоянен доход. Натоварен с очакванията на цялото семейство, той отива на интервю в семейната къща на г-н Парк – собственик на световноизвестна компютърна фирма. Първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия.

Екипите на София Филм Фест и Доходно здание се съобразяват с извънредната епидемична ситуация и ще бъдат спазвани всички задължителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, включително напомняме за задължителното използване на лични предпазни средства и заемане на местата в залата с необходимото разстояние между зрителите.

Очакваме Ви на Кино в ГОЛЯМАТА ЗАЛА на Д О Х О Д Н О З Д А Н И Е, София Филм Фест на път - Р У С Е!

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари