Содата бикарбонат премахва лошия дъх

0
Можете да използвате содата по няколко начина, за да преборите проблема
Можете да използвате содата по няколко начина, за да преборите проблема

Можете да използвате содата по няколко начина, за да преборите проблема

Грижата за оралното здраве, част от което е и дъхът, а не само здравите бели и подредени зъби, е не само грижа за красотата и визията, но и за цялостното състояние на организма. Различни зъбни инфекции оказват влияние на общото здравословно състояние и могат да доведат до катастрофални последици.

Така например един нелекуван гранулом или зъбна киста е огнище на хронична инфекция, която не само съсипва зъбите и поддържащите ги кости, но и намалява съпротивителните сили на организма, потиска имунната система и я уморява, като по този начин сте податливи на редица заболявания, пише "Актуално".

Но лошият дъх само показател за лоша орална хигиена ли е, или има по-сериозни причини за него? Нормално е да не усещате аромат на цветя от устата си, ако сте консумирали чесън и лук, но как стоят нещата, ако миете правилно зъбите си, използвате зъбни конци, нямате нелекувани орални проблеми и използвате води за уста, а въпреки всички грижи усещате лош дъх от устата си? Разкриваме ви най-честите причини за лош дъх, както и как да се справите с него с помощта на простичко средство, което се намира във всяка кухня.

Причини за лош дъх

Вероятно ще се изненадате да разберете, че причините за лошия дъх могат да нямат нищо общо със зъбите или венците ви. Те могат да идват от съвсем различно естество, както и да са следствие на психическо заболяване. Усещате лош дъх от устата си, но околните отричат да е така? Може да не са деликатни, а просто вие да си въобразявате. Необходим ви е специалист, но не зъболекар, за да се справите с това натрапчиво състояние. Други причини за лошия дъх, сочени от специалистите:

- Тютюнопушене

Пушачите не усещат лошия си дъх, както и дрехите си, напоени с миризма на цигари. Те обаче съществуват и ако сте пушач, имайте предвид, че дъхът ви не е най-добрият. Погрижете се за него.

- Болни венци

Тук влиза всичко, свързано с недобро състояние на венците – от липсата на добра хигиена през венечни джобове, които се пълнят с храна, до парадонтоза. Лечението не е лесно и евтино, но си струва, тъй като парадонтозата води не само до лош дъх, но и до загуба на зъби.

- Проблеми със зъбите

Пулпити, кариеси, счупени зъби, натрупана зъбна плака, зъбен камък – всички тези могат да са в основата на лошия дъх. Консултация със стоматолог ще помогне.

- Суха уста

Има болестни състояния, при които устата е суха и това води до лош дъх. Състояние, наречено сухота в устата или ксеростомия, може да допринесе за лош дъх, тъй като производството на слюнка е намалено и няма какво да отмие неприятната миризма.

- Медикаменти

Някои лекарства водят до лош дъх, а други могат да бъдат разградени в тялото, за да освободят химикали, които могат да бъдат пренесени в дъха. Ако това е проблемът ви и той силно ви притеснява, може да обмислите промяна в лечението с лекаря ви.

- Болести на горни дихателни пътища

Заболявания на гърлото, синузит, проблеми със сливиците – всички те могат да са свързани с бактериална инфекция, а тя да причинява лошия дъх.

- Хроничният рефлукс на стомашни киселини.

- Метаболитни нарушения.

- Някои видове рак и др.

Още съвети:

- Не прикривайте лошия дъх с бонбони и дъвки. Открийте причината с вашия лекар и я лекувайте. Само така ще срещнете трайно облекчение и спасение от проблема.

- Лошият дъх може да доведе до социална изолация, поради което се счита за сериозно състояние.

- Не пропускайте да изчеткате и езика си. Там също се задържат много бактерии, които могат да са причината за лошия дъх.

- Ако не може да определите дъха си сами, помолете близък да го направи. Може да усети нещо, което не усещате. Или напротив – да не усети лошата миризма, която да се окаже само в главата ви.

- Увеличете консумацията на течности – най-вече вода. Когато сте хидратирани и устата ви е по-влажна, а лошият дъх не ви тормози в такава степен.

Как да се справите спешно с лошия дъх?

Трябва да сте свежи, защото ще говорите близо до хора? Нямате нищо под ръка – дъвка, бонбон или друго решение, което да прикрие проблема сега и веднага, преди да сте се срещнали с лекаря си? Отворете кухненския шкаф. Там ви чака вашето спасение и помощник – сода бикарбонат за лошия дъх, която го отмива мигновено. Може да я използвате по няколко начина:

  • поръсена върху четката с паста за зъби,
  • за жабурене,
  • като гаргара, при която 1 ч.л. сол и 1 ч.л. сода се разтварят в чаша хладка вода и се използват за плакнене на устата

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари