Собственици на унищожени овощни насаждения ще бъдат компенсирани до месец

0
В Сливенско измръзналите градини са близо 16 000 декара
В Сливенско измръзналите градини са близо 16 000 декара Снимка: Fermer.bg

В Сливенско измръзналите градини са близо 16 000 декара

Собственици на овощни насаждения, чиито площи силно пострадаха от студовете през март тази година се договориха с Министерството на земеделието да получат помощи възможно най-скоро - след около месец. Земеделските производители се съгласиха с министър Кирил Вътев, че е необходимо технологично време за обработка на документите и едва след това парите да постъпят по сметките им.

В Сливенско измръзналите градини са близо 16 000 декара. Сред тях са и овошките на Силвия и Христо от село Чокоба. Те отглеждат 47 декара праскови, като тази пролет всички са измръзнали, но грижите за градината продължават, информира БНТ.

Силвия Иванова, с.Чокоба, Сливенско: "Ние си ги гледаме самички, тъй като да си вземем хора, за да вземеш работник, това са големи разходи. Пръсканията са страшно много. Препаратите се качиха много. Парите вече свършиха и имаме дългове, които трябва да връщаме. За дизела, който се купува за обработката, тракторите, които влизат постоянно и няма как! Ако не обработим земята тази година и дърветата те просто няма да дадат за догодина. Така че ние догодина, какво ще берем?"

Силвия и Христо са доволни от днешното споразумение в земеделското министерство и се надяват скоро помощта да дойде.

Силвия Иванова: Очакваме поне 80 процента да ни помогне, защото ние вече сме на загуба. Ако не ни помогнат ние догодина изобщо няма да можем да откъснем нищо.

От Министерство на земеделието заявиха, че парите за помощ на стопаните с измръзнали площи са осигурени. Тази година обаче е първата, в която земеделските производители участват в нови Еко схеми. Затова трябва да приключи процесът на очертаване на парцелите и едва след това да се издадат нужните протоколи и документи.

Синан Вейсал, Браншова камара плодове и зеленчуци, район Русе: "Ние разбираме, че има нужда от технологично време, за да ни изплатят парите. Но нашият призив е колкото се може по-скоро да се изплати тази помощ, да не се изчаква приключването на стопанската или календарната година и да влезем в следващата стопанска година. Защото за нас вече ще бъде късно тогава."

Според днешното споразумение в края на август и началото на септември трябва да започне изплащането на помощите за измръзвалите площи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари