Собственик на шивашка фирма в Русе: Преди година изнесохме лятна продукция, която не се продаде

13
Спадът в поръчките и цените в Русенско е около 30 процента
Спадът в поръчките и цените в Русенско е около 30 процента

Заради Covid кризата производството на текстил и облекло в страната отбелязва спад с 15% в сравнение с 2019 година.

90 на сто от българските производители са експортно ориентирани и търпят най-тежките последствия от пандемията. Това твърдят от бранша и настояват държавата да подпомогне сектора с поръчки, предава БНР.

Огромната част от българските текстилни предприятия работят с партньори в Германия, Франция и Италия, които са сред най тежко засегнатите от кризата. Резултатът според Миглена Христова, собственик на русенска компания в сектора:

- „Преди година бяха затворени фабрики и магазини, затвориха и търговските центрове. Точно тогава ние от сектора изнасяхме готова лятна продукция, която не се продаде".

Така спадът в поръчките и цените през миналата година е около 30 процента, изчисляват в региона Заради удара на кризата от бранша настояха за повече държавни поръчки.

„Българските текстилни предприятия бързо се преориентираха в производство на маски и защитни облекла, за да отговорят на нуждите на обществото в този момент. Това временно решение обаче вече е крайно недостатъчно, за да функционира цял отрасъл от икономиката, особено спрямо последните тенденции в Европа и евентуалната забрана на употребата на текстилни маски“, казва изпълнителният директор на браншовата асоциация Йордан Беловодски.

Традиционният за страната ни отрасъл формира 11 процента от износа или около 4 милиарда лева годишно и създава 12 процента от добавената стойност в индустрията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари