Снимка, представяща български обичай, спечели второ място във фотоконкурс

0
Снимката е направена на брега на Дунав до рибарското селище на гр. Тутракан
Снимката е направена на брега на Дунав до рибарското селище на гр. Тутракан

Снимката “Честване на Никулден на брега на Дунав в рибарско селище Тутракан” – част от поредицата “Светът на Дунав Ултра”, спечели второ място във фотоконкурса “Една река, десетки райски кътчета”. 

Фотографията стана най-високо оценения кадър “от земя”, след първото място на фотографа Явор Мичев и неговата снимка с дрон на ледохода по река Дунав в района на гр.Русе.

Фотоконкурсът беше посветен на международния ден на река Дунав и организиран от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Общо 630 кадъра се конкурираха да влязат сред селекцията на най-добрите фотографии. 

Авторът на снимката, представяща традиционен ритуал по време на Никулден е Борис Бегъмов (София) – създател на веломаршрута “Дунав Ултра”. 

Той получи лично наградата от министър Николай Нанков, по време на изложба на открито в центъра на гр. Русе. Вицепремиерът на румъния Пол Станеску, който беше на посещение в България във връзка изграждане на нов мост над река Дунав – също поздрави автора.

Вярвам, че възраждането на Дунавския регион е неминуемо, щастлив съм, че чрез проекта “Дунав Ултра” ние допринасяме за този процес. Река Дунав е изключителен световен феномен, местните хора са невероятно колоритни, историята на региона е неразривно свързана с историята на континента. Около Дунав всичко е в различни мащаби – там 50 години са кратък период, измерението за време е съвсем различно от динамиката на урбанизиращите се градове” - каза по повод наградата Бегъмов.

За заснемането на самия кадър авторът разказва: 

Жената, която трябваше символично да омеси хляба коленичи с гръб към Дунава и започна да меси тестото, междувременно отзад тъпанът заби, акордеонът засвири, a останалите жени започнаха да танцуват в кръг. За мен фокусът беше ясен – ръцете, които месят хляба, ритуалния танц, тъпъна, Дунава. 

Коленичих срещу възрастната жена и сложих апарата ниско до земята. Почти не виждах какво снимам, най важно за мен беше да заснема ръцете, които омесват брашното. 
Направих серия от снимки, а впоследствие видях, че на някои от тях присъстват музикантите, танцуващите жени и реката. Когато свалих снимките на лаптопа, вече знаех, че момента който съм заснел, е много специален
.”

20-те най-добри снимки, които бяха селектирани чрез фотоконкурса и представят визията, живота и бита съпътстващ великата река, ще бъдат представени на различни официални форуми и инициативи посветени на стратегията за развитие на поречието на река Дунав.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари