Смяната на времето отключва депресии

0
Причина за психологическия дискомфорт е недостигът на слънце и витамин D
Причина за психологическия дискомфорт е недостигът на слънце и витамин D

Мрачното време не просто ни разваля настроението. При определени хора то е в състояние да отключи тежки депресии, пише "Стандарт".

Причина за психологическия дискомфорт, който може да бъде усетен през мрачните дни, често пъти е недостигът на слънце и витамин D.

Витамин D3 се поглъща от кожата при излагане на пряка слънчева светлина, както и на ултравиолетова. Има и някои храни, които са богати на него и могат да го доставят в организма ни - мляко, брашно, риба, месо и яйца.

Дефицитът му може да отключи болести, но има няколко симптома, които могат да подскажат за неговия недостиг. Рахит при малки деца и остеопороза при възрастните са някои от симптомите.

Депресия и умора също могат да бъдат резултат от липсата му. Проблеми с бъбреците или щитовидната жлеза също може да бъдат симптом за липсата на витамина.

Дефицитът на витамин D се свързва със затлъстяването, като недостатъчното му ниво пречи на производството на хормона лептин, който регулира мазнините в тялото. Знак за липсата на витамина могат да бъдат и хронични болки в гърба.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари