Сметната палата: ТОЛ - фирмата е избрана в нарушение

0
Според отговорния бивш ръководител в пътната агенция Олег Асенов, услугата е уникална и единствено избраната фирма може да я изпълни
Според отговорния бивш ръководител в пътната агенция Олег Асенов, услугата е уникална и единствено избраната фирма може да я изпълни Снимка: БГНЕС

АПИ е възложила заданието в нарушение на закона за обществените поръчки

Сметната палата ще наложи глоба на Агенция „Пътна инфраструктура“ заради избраната без конкурс фирма - оператор на системата за събиране на тол такси . Това каза председателят на палатата Цветан Цветков пред bTV НОВИНИТЕ

АПИ е възложила заданието в нарушение на закона за обществените поръчки, твърди доклад на ведомството.

Според отговорния бивш ръководител в пътната агенция Олег Асенов, услугата е уникална и единствено избраната фирма може да я изпълни.

Обществените поръчки предвиждат състезание на фирми за изгодна цена, казва председателят на сметната палата. В случая с тол таксите Пътната агенция е възложила директно на консорциума, който е разработил софтуера, въпреки че държавата притежава авторското право и може да го отстъпи на широк кръг фирми.

Рискът е да се избере един изпълнител, който да е в монополно положение и да ти предостави една цена, която ти просто трябва да приемеш. Там няма конкуренция между цени. Тази цена се съобразява с прогнозната стойност, която я определена“, каза Цветан Цветков.

Така ден преди Бъдни вечер през 2020 г. е сключен 5-годишен договор с консорциума за 141 млн лева с ДДС. Месечното възнаграждение за първите две години е 2,5 милиона лева, а за следващите 3 - 2 100 000 лв. Бившият шеф в АПИ Олег Асенов оправдава прякото договаряне с факта, че тя най-добре познава софтуера за събирането на таксите.

„Всяка толсистема, специфичното при тях е, че обикновено тези екипи, които ги разработват те участват цялостно в тяхната подръжка в бъдеще, такава е практиката в Чехия, Словакия, Полша, Унгария... Сходна система в Унгария - 100 млн. лв. годишно за опериране. В сравнение с нашия договор - 20 млн. лв. годишно това е 5 пъти по малко“, обясни Олег Асенов, бивш член на УС на АПИ.

Според председателя на сметната палата обаче, АПИ не е дала и подробна обосновка на предложената цена

Наложи се да изискаме техническата спецификация от министъра на регионалното развитие и едва след като Гроздан Караджов ни предостави тази информация, ние потърсихме външен експерт, който да извърши анализ“, обяснява Цветан Цветков.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари