Сметките на газифицираните домакинства може да скочат с 80% през зимата

0
Ако миналата година семейство Дребчеви са платили 240 лева отопление в най-студения месец, сега очакват двойно по-висока сметка, а това е една трета от учителската заплата на Генка
Ако миналата година семейство Дребчеви са платили 240 лева отопление в най-студения месец, сега очакват двойно по-висока сметка, а това е една трета от учителската заплата на Генка Снимка: bTV, стоп кадър

Заради поскъпващия природен газ сметките на газифицираните домакинства ще скочат до 80% в студените месеци

Според изчисленията на една от компаниите, доставяща газ за битови потребители, ако тенденциите при цените на синьото гориво се запазят, то сметките на клиентите за октомври ще са между 50 и 150 лева по-високи в зависимост от големината на домовете и потреблението. Това би означавало около 50% по-високи сметки от миналогодишните, предава bTV.

При зимните месеци обаче месечната сметка може да се окаже с до 300 лева по-висока или скок със 70-80% спрямо миналата година.

Семейството на Генка Дребчева от град Съединение избира отоплението на газ преди година. Тогава пресмятат, че то ще им излезе по-евтино от това на дърва, а е и по-чисто. От март месец цените обаче бележат постоянно увеличение.

"Към 1 март цената е била 58 лева на кубик. Към 1 август тя вече е 86-87 лева, към 1 септември - 94,50 лева, а към 1 октомври – нямам идея, но смятам, че ще стигне 100 лева", коментира Генка Дребчева.

Компаниите доставчици на газ предлагат възможност зимните по-високи сметки да се разпределят на равни вноски.

Да намалят следващите големи вноски за отоплителния сезон - да ги прехвърлят през летния сезон, за да преживеем, както се казва, тази вълна. Тези, които са плащали средно 300 лева миналия ноември, сега може да стигнат до 500 - 600“, съобщи Александър Кожухаров, директор на газова компания.

Ако миналата година семейство Дребчеви са платили 240 лева отопление в най-студения месец, сега очакват двойно по-висока сметка, а това е една трета от учителската заплата на Генка Дребчева.

Засега семейството не обмисля да сменя отоплението, но се готви за трудна зима, а газовите доставчици предлагат на правителството да обмисли въвеждане на субсидии както за бизнеса, така и за битовите домакинства на газ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук