Смартфоните могат да са преносители на коронавируса

3
Замислете се, телефонът ви е едно от нещата, което докосвате най-често всеки ден и го ползвате абсолютно навсякъде
Замислете се, телефонът ви е едно от нещата, което докосвате най-често всеки ден и го ползвате абсолютно навсякъде

Мобилните телефони са едно от нещата, с които сме неразделни в ежедневието си. Това може да се окаже не без значение, що се отнася до разпространението на новия коронавирус от Китай.

Смята се, че има три възможни пътища за преноса му. В първия случай става по въздух след кихане или кашляне. Вторият е след близък контакт с болен. Третият начин е, ако използваме същите предмети, които могат да са докоснати от болен или по някакъв начин върху тях да е попаднала негова слюнка. Когато приближим ръцете си до очите, носа или устата, заразяването може да стане факт.

Замислете се, телефонът ви е едно от нещата, което докосвате най-често всеки ден и го ползвате абсолютно навсякъде

Според нова информация, именно мобилните телефони могат да са един от потенциалните преносители на коронавируса. От доста време се говори, че по тях има много мръсотия и бактерии. Очевидно e, че там могат да попаднат и частици от слюнка, ако ползвателя киха или кашля.

Според Zhang Liubo, главен експерт по дезинфекция към Китайския център за контрол и профилактика на заболяванията, трябва да си мием ръцете постоянно и редовно да почистваме телефона си със спирт и кърпички. Това ще намали риска от инфекция, казва той.

Тестове показват, че върху екраните на смартфоните има най-много бактерии, дрожди и плесени. Има 254,9 колонообразуващи единици на квадратен сантиметър, които могат да причинят инфекция, споменават от WAG проучване на Insurance2Go. Когато добавим и бактериите от кейса, цифрата става по-сериозна.

Liubo смята, че ако телефонът се почиства редовно, проблемът се смекчава. Дезинфектираните ръце водят до дезинфектиран телефон. Също така е добре да сменяме дрехите, с които сме били навън, след като се приберем и да ги накисваме във вода за половин час. Нейната температура трябва да е над 56 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари