Служителите на затворите излизат на национален протест

0
Утре ще бъдат проведени протести пред всички затвори и следствени арести
Утре ще бъдат проведени протести пред всички затвори и следствени арести Снимка: БГНЕС / Архив

Утре ще бъдат проведени протести пред всички затвори и следствени арести

Ясен Тодоров, председател на УС на Синдикат на служителите на затворите в България, заяви, че поводът за срещата с Министерството на правосъдието е недоволството на служителите спрямо условията на труд, нарастващата агресия, от липсата на информация относно финансирането в частта за работните заплати и допълнителните плащания.

"И може би на най-важно място – резултатите от т.нар. реформа, която Министерството на правосъдието извърши. Стигна се дотам един служител да работи на три поста, да не може да си ползва почивките, които са му отредени, и да няма ясната кога трябва да ходи на работа", отбеляза той, цитиран от БГНЕС.

Тодоров подчерта, че е нарушен смесеният режим на график и са се наложили 12-часовите дежурства, като този режим на работа е довел и до това служителите на затворите да не могат да си ползват отпуските. Освен това, посочи той, има и доста напуснали служители.

Председателят на синдиката съобщи, че Министерството на правосъдието отрича тези проблеми.

"Имат си тяхно виждане. Споделят информация, че средствата за извънреден труд са намалени и това им е основният довод да твърдят, че т.нар. реформа е действаща", каза той и уточни, че утре ще бъдат проведени протести на места пред всички затвори и следствени арести.

Цветан Михайлов, член на УС на синдиката, каза, че са готови да изготвят и изпратят писмо до комисаря по правосъдие до Европейската комисия против изтезанията. Той заяви, че са очаквали да проведат конструктивен разговор по време на срещата с представителите на правосъдното министерство, да намерят минимални на брой решения, които да дадат основание за повишаване на напрежението в структурите. Михайлов подчерта, че са очаквали да чуят, че ще има преразглеждане на наложения режим на работа, който от служителите се оценява като рестриктивен.

По отношение на заплатите, от синдиката искат увеличение с 20%, но и такова, обясни Михайлов, не се предвижда.

Преди края на срещата, от своя страна служебният министър на правосъдието Крум Зарков каза: "Всъщност основното искане, което един от синдикатите постави, е да се върнем назад в една важна реформа, която осъществихме в последните месеци, а именно реорганизацията на работното време – реформа, която беше отлагана с години, и която ние проведохме спокойно, така че разговорите продължават."

Той заяви, че по въпроса за работното време Министерството на правосъдието ще продължи да отстоява европейските стандарти, които се отразяват както в работата добре заради по-голямата гъвкавост, така и като финансови резултати. "Аз съм сигурен, че с времето нещата ще се урегулират", подчерта правосъдният министър.

Дали ще има протести, посочи Зарков, зависи от единия синдикат, който ги организира.

"Възможно е да има протести. В интерес на истината тази реформа е отлагана именно заради това, защото има риск от такъв вид протести. Но само за сведение да кажа, че през първото тримесечие през 2023 г., в сравнение с първото тримесечие през 2022 г., извънредният труд е намалял с 85%, благодарение на реформата", заключи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари