Служители на държавно предприятие вземат по 8500 лева заплата

0
Впечатляващата сума се дължи основно на бонусите, които получават служителите
Впечатляващата сума се дължи основно на бонусите, които получават служителите

Да работиш в държавно предприятие и да вземаш над 8000 лева на месец плюс допълнителни бонуси през годината?

Възможно е и именно толкова е средното възнаграждение на служителите в дружеството "Ръководство въздушно движение" по-известно с абревиатурата РВД.

Предприятието, което отговаря за контрола на въздушното движение на територията на страната, печели от пътни такси за аеронавигационно обслужване на летищата.

Изчисленията от одит на Сметната палата, който беше публикуван преди няколко дни, показва, че през 2015 година разходите за заплати на предприятието плюс допълнителните възнаграждения възлизат на над 109 милиона лева, като работещите в него, наети на трудов договор, са 1064 души.

Това означава, че средната заплата в РВД преди две години е била от порядъка на 8500 лева. В своя публикация от в-к "Сега" посочват, че впечатляващата сума се дължи основно на бонусите, които получават служителите.

Одитът на Сметната палата, сочи, че 39 милиона лева от всички 109 милиона лева разходи са отишли за изплащането на основни заплати, платени отпуски и други. Близо двойно повече или над 65 милиона лева са били дадени на заетите в РВД под формата на бонуси, а 5 милиона лева са били насочени за обезщетения по Кодекса на труда.

А допълнителните суми се изплащат, както месечно, така и на няколко пъти през годината. Всеки месец служителите в РВД имат към заплатата си още 400 лева под формата на ваучери за храна плюс покриването на разходите за 70 литра гориво за личен автомобил.

Подобно на държавните служители и тези, работещи в РВД, получават допълнително средства за покупката на официално облекло. Парите за това се изплащат през първото тримесечие на годината, като техният размер е равен на половината от месечната брутна заплата.

При доказано стабилно финансово състояние на дружеството друга сума, равна на 25% от възнаграждението, се изплаща през август като бонус. Още толкова получават работещите в предприятието и в края на годината.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари