Служебният кабинет ще предложи 1,85 на сто от БВП за отбрана през тази година

1
Смята се, обаче, че и 2 процента няма да бъдат достатъчни за модернизация на армията
Смята се, обаче, че и 2 процента няма да бъдат достатъчни за модернизация на армията Снимка: Facebook

Смята се, обаче, че и 2 процента няма да бъдат достатъчни за модернизация на армията

В новия бюджет правителството ще предложи разходите за отбрана да бъдат 1,85 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП). Това става ясно от Доклада на финансовия министър Росица Велкова за одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година, на актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023 – 2025 година като мотиви към него и на средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024 – 2026 година. Документът бе приет на заседание на Министерския съвет на 15 март.

По отношение на предложението на Министерството на отбраната (МО), отбелязва министър Велкова при обсъждането на доклада от членовете на правителството, „относно процента на разходите за отбрана от БВП следва да имате предвид, че разходите за отбрана в разчетите са включени в размер на 1,85 процента от БВП, което е в съответствие с националния план“. Следва да се има предвид, уточнява тя, че в края на миналата година са заделени по набирателна сметка на Министерство на отбраната средства в размер на 185 милиона лева за повишаване на отбранителните способности.

Съгласно Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 година, през 2023 година действително се предвиждат 1,85 процента с перспектива догодина да станат 2 процента. От ръководството на МО няколко пъти публично бе изразявано мнение, че разходите за отбрана трябва да достигнат до 2% от БВП още през 2023 година, за да може армията да бъде успешно модернизирана. Този проблем беше поставян и на заседание на Комисията по отбрана на 48-ото Народно събрание, когато се обсъждаше Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на МО.

"Средствата за Българската армия не трябва да бъдат орязвани", беше категоричен само преди няколко дни след въпросното заседание в телевизионно интервю министърът на отбраната. „България има национален план за 2% от БВП за отбрана през 2024 г. През 2023 г. този процент е 1,85%. Националният план е представен и пред нашите съюзници в НАТО и се надявам да бъде изпълнен“, каза той и отново посочи, че 2% от БВП няма да бъдат достатъчни за модернизацията на Българската армия. „Нашите съюзници вече коментират, че 2% трябва да бъде най-ниското ниво. Трябва да се стремим да гледаме в перспектива за увеличаване на разходите за отбрана. Не може да се спира модернизацията на Българската армия, заяви министър Стоянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари