След събарянето на Вития мост ще заличат и конския плаж

1
Мостът на въздишките вече е в историята на Русе
Мостът на въздишките вече е в историята на Русе Видео: TVN

От една от емблемите на Русе, Wития мост, свързващ кея с булевард „Придунавски“, остана само спомена.

Дни след като общинските старейшини взеха решение мостът да бъде съборен и на неговото място да бъде изграден нов, тежките машини влязоха в действие и от моста, станал свидетел на не една първа целувка, остана само спомена, предава TVN.

Събарянето на красивия мост е част от проекта за рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица в района на ж. п. прелеза на речна гара до ул. „Мостова“.

Русенци се опитаха да провокират обществено обсъждане дали Вития мост трябва да бъде разрушен или запазен, като на него се монтира асансьор, който да осигурява на хората с двигателни проблеми достъп до кея. Според експертите, събарянето на моста се налага заради разширяването на булевард „Придунавски“, чието ниво ще бъде различно от настоящето. Така приспособяването на старото съоръжение към новата височина нямало да е възможно.

Новият мост, който ще бъде изграден, ще бъде не по-малко красив, уверяват от общинската администрация. Съгласно утвърдения проект той ще бъде „двуетажен“, с още един кръг, за да бъде по-малък наклона при изкачване и слизане от него. Като предимство на новия мост се изтъква, че ще позволява по-лесно и удобно изкачване и слизане на детски и инвалидни колички, като наклонът ще е до 6%. Ще има площадка за отдих и наблюдение на залезите на Дунава.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари