След поскъпването на природния газ: Производители и търговци вдигат цените на стоките

1
Поскъпването на природния газ със сигурност ще засегне отоплението на детските градини и училища
Поскъпването на природния газ със сигурност ще засегне отоплението на детските градини и училища

Поскъпването на природния газ със сигурност ще засегне отоплението на детските градини и училища

Високите цени на природния газ и електричеството принуждават бизнеса да търси нови решения за оцеляване. Някои от големите хлебопроизводители са предприели използването на алтернативни източници на енергия.

"Ние рискувахме и си изградихме фотоволтаична инсталация, която използваме за собствени нужди. Цената на електроенергията вече при нас не е толкова, при по-малките фирми ще има отражение. Относно газта, трябва да стане много драстична промяна, за да окаже някакво влияние на цената на хляба и хлебните изделия като цяло."

В този бранш основна причина за задържането на цените на хлебните изделия е това, че на брашното и хляба няма ДДС. В бранша отчитат ръст с повишените цени на другите консумативи, предаде Euronews Bulgaria.

"Там има корекции но те се отразяват съответно на продукти, в които се използват - сирене, мляко, маргарина. Голяма част от маргарина, който се използва в България е внос от Украйна и със сигурност оказва влияние."

Димитър Людиев - хлебопроизводител

Поскъпването на природния газ обаче със сигурност ще засегне отоплението на детските градини и училища, които са на делигиран бюджет.

"Въпреки че се отопляваме с газ и са санирани сградите все пак едно увеличение на цените е от огромно значение за нас. При всички случаи ще ни бъде много трудно и разбира се родителите трябва да бъдат спокойни че няма да оставим децата на студено. Но за сметка на това може би ще трябва нещо друго да съкратим. Надяваме се разбира се на дотации от държавата, защото при така делигираните бюджети това увеличение не е предвидено."

Марияна Бойчева - директор на детска градина „Златно ключе” Бургас

Повишението на цените се отразява зле за дребния бизнес и търговията. Това био-магазинче например се отоплява на ток, но зарежда стока от български производители и сертифицирани ферми.

"Това, което най-много се купува при нас, са млечните продукти и колбасите. При тях всъщност е най-осезаемото поскъпването. В рамките на тези две години от които аз работя има около 30-40% на всичко от което зареждам."

Кики Тенева - собственик на магазин

Кики е повишила цените на някои продукти, но признава, че поскъпването и прогнозите за следващите месеци са тревожни. Разходите на този тип търговци освен за стока, са наем на помещение и електричество за отопление.

„Разходите за счетоводство нарастват, осигуровките ни нарастват постоянно. И това се отразява и върху нас като търговци, и върху хората, които купуват. Хората са започнали вече много да си правят сметката и да си изчисляват всеки един разход, което това натоварване и обременяване води пък до излишeн стрес във всеки“, разказва Тенева.

В същото време, желаещите да напуснат България, за да работят в чужбина, са значително по-малко от есента на миналата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари